27/11/2015

“L’Estat Islàmic vol dividir el món perquè això l’enforteix”

3 min
“L’Estat Islàmic vol dividir el món perquè això l’enforteix” Bèlgica rebaixa l’alerta per risc d’atemptats

BarcelonaUnitat, unitat i unitat. Dins i fora de la UE. L’alta representant de la UE per a Exteriors, Federica Mogherini, va reclamar ahir una vegada i una altra que Europa i, en general, les grans potències mundials vagin a l’una en la lluita contra l’organització jihadista Estat Islàmic (EI). En una trobada a Barcelona coincidint amb el vintè aniversari de l’inici de l’acostament entre la UE i els països de la riba sud del Mediterrani, Mogherini va alertar que la comunitat internacional no pot caure en el parany de la divisió “perquè això enforteix l’EI”. “Hem de fer just el contrari”, va argumentar.

En plena gira del president francès, François Hollande, per forjar una única coalició internacional contra l’EI a Síria, l’alta representant de la UE es mostra esperançada que, tot i les diferències entre els EUA i Rússia, el món estarà unit en aquesta qüestió. “Avui més que fa uns mesos tots els actors, regionals i internacionals, tenen clar que l’única manera de vèncer el terrorisme dins i fora de Síria és unir forces, coordinar-se, atacar objectius prèviament acordats entre tots”, va assegurar. I tot i que va qualificar de “preocupant” l’incident del caça rus derrocat per l’exèrcit turc dimarts, Mogherini va dir que ni això no podia llançar per la borda “mesos d’esforços” per anar tots a l’una contra l’EI. “És un error que no podem cometre”, va concloure l’alta representant, que dimecres ho va transmetre per telèfon als ministres d’Afers Estrangers turc i rus.

Delegacions de la quarantena de països europeus, del Magrib i del Pròxim Orient, representats a la Unió pel Mediterrani (UpM), l’organisme que els aplega i que té la seu al Palau de Pedralbes, es van reunir ahir a Barcelona coincidint amb el vintè aniversari de la primera iniciativa -coneguda com a Procés de Barcelona- que els va aplegar. Es tracta de la regió més “inestable” del món, tal com va reconèixer la mateixa Mogherini, i també la menys integrada entre els països que la componen, especialment al sud, una gran assignatura pendent. “El 90% del comerç a la regió euromediterrània correspon a Europa, el 9% és entre Europa i els veïns del sud i només l’1% entre els països del sud”, va exemplificar Mogherini.

Diverses guerres obertes

“En aquests 20 anys la UE ha patit crisis internes però continua unida. En canvi, els països del sud, que ja aleshores no estaven gaire integrats, han fet avenços molt limitats en aquest camp”, els va retreure l’ex alt representant de la UE Javier Solana, que també va intervenir. I va augurar que “sense més integració” entre els països del Magrib i el Pròxim Orient era “molt difícil avançar” en una regió on els conflictes s’estenen.

Va ser en aquest marc que el ministre d’Afers Estrangers jordà i vicepresident de la UpM, Nasser Judeh, va reconèixer que “la falta de finançament” dificultava la feina d’aquest organisme amb seu a Barcelona. Nasser Judeh va reivindicar que la UpM fos el que encara no ha aconseguit ser en els set anys de vida que té: el marc natural de les relacions de la UE amb els països de la Mediterrània. Sobretot ara que cal afrontar reptes com el terrorisme, que va definir com “la Tercera Guerra Mundial amb nous mitjans”.

Bèlgica rebaixa l’alerta per risc d’atemptats

Bèlgica va decidir ahir rebaixar una mica l’alerta màxima per terrorisme que havia decretat dissabte. D’aquesta manera, el risc d’atemptat continua sent “seriós” però no “imminent”, segons el nou nivell decretat, que ara és de 3 sobre 4. Això no vol dir que s’hagi aturat la recerca de sospitosos en relació amb els atemptats de París i altres potencials jihadistes al país. Ahir la tensió es va disparar amb una falsa alarma: l’aparició del que es va sospitar que era una substància verinosa a la Gran Mesquita de Brussel·les.

stats