Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

L’Estat Islàmic retorna la por a la ciutat de Kobane

Cotxes bomba i bales jihadistes assassinen prop de 45 civils i en fereixen uns 130

Milicians de l’Estat Islàmic (EI) van infiltrar-se ahir en diversos punts de la ciutat kurda de Kobane, al nord de Síria, i van sembrar el caos amb vehicles bomba i tirotejos contra civils. Prop de 45 persones van morir i hi va haver més de 130 ferits. L’atac, el primer que pateix la ciutat des de la fi del setge jihadista ara fa cinc mesos, va ser la resposta a la recent victòria kurda sobre la ciutat fronterera de Tel Abyad.

El terror va sorprendre a primera hora. Segons l’agència ANF, un cotxe bomba va esclatar a les quatre de la matinada just a la porta fronterera de Kobane amb Turquia. Poc després hi ha haver una altra explosió a prop, i segons van explicar alguns testimonis a l’ARA van arribar a 9. Simultàniament, milicians de l’EI, amb uniformes de grups armats no hostils als kurds, van començar a obrir foc indiscriminadament contra tothom que trobaven.

Quan les Unitats de Protecció del Poble (YPG/J), que defensen Kobane, van reaccionar, ja era massa tard. Els jihadistes van disparar contra tothom, i fins i tot van arribar a entrar a les cases al barri oriental de Kaniya Kurdan.

Al poblet de Berxbetan, 20 quilòmetres al sud de Kobane, l’EI va executar prop de 20 habitants, entre els quals hi havia nens. Les YPG/J van haver de contraatacar pels carrers de Kobane. Van matar 30 jihadistes i en van capturar tres.

L’origen dels vehicles bomba no està del tot clar. El Partit Democràtic dels Pobles (HDP), kurd, va exigir explicacions a Turquia, a la qual va acusar de permetre l’entrada dels vehicles des del costat turc de la frontera. Ankara ho va desmentir i va presentar imatges de càmeres de seguretat en què aparentment es demostra que els vehicles procedien de l’interior de Kobane, tot i que aquest diari no ho ha pogut verificar.

Disfressats de rebels sirians

En declaracions a l’agència Reuters, Redur Xelil, portaveu de les YPG/J, va explicar que entre 30 i 35 membres de l’EI s’havien infiltrat pel sud i l’est de Kobane. Van poder passar els punts de control perquè portaven uniformes i banderes de l’Exèrcit Lliure de Síria (ELS), una milícia que ha lluitat pel bàndol kurd a Tel Abyad, un eix crucial de comunicacions entre el califat de l’EI i Turquia que els aliats van prendre fa deu dies.

L’atac múltiple d’ahir a Kobane és la venjança de l’EI per la pèrdua de Tel Abyad. “L’EI vol demostrar, amb un atac clarament dirigit a atemorir la població civil, que encara és capaç de colpejar amb duresa els kurds”, apunta a l’ARA Aaron Stein, expert en defensa i analista de l’Institut Reial de Serveis de Defensa i d’Estudis de Seguretat britànic.

Els civils, 30.000 dels quals havien entrat a Kobane després de l’alliberament, van ser els més perjudicats per aquest nou gir dels esdeveniments. A l’hospital de Suruç, la població turca més pròxima a Kobane, els veïns feien cua per donar sang i atendre els nombrosos ferits, molts dels quals van patir amputacions. Alguns voluntaris van anar a la frontera turco-siriana, entre vehicles antidisturbis turcs, per controlar que els membres de l’EI no llancessin atacs des de sòl turc.

La ciutat nord-oriental d’Al-Hasakah, controlada a mitges pels kurds i per les forces lleials al president sirià Baixar al-Assad, també va patir ahir l’EI. Els jihadistes van endinsar-se pel sud i van ocupar edificis oficials. L’atac va forçar el desplaçament de centenars de veïns de les barriades atacades. Les tropes oficialistes, amb suport per l’aire, no van poder repel·lir l’ofensiva.