Publicitat
Publicitat

L'Eurocambra vol que el TTIP preservi els drets laborals a la UE

Els eurodiputats aproven una recomanació a les negociacions de l'acord comercial entre Europa i el EUA que dóna suport a un sistema d'arbitratge que "no anteposi els interessos privats als públics"

El ple del Parlament Europeu (PE) ha aprovat aquest dimecres finalment, després que la votació va ser ajornada fa un mes, les seves recomanacions a la Comissió Europea (CE) per a la negociació d'un acord de lliure comerç i inversions amb els Estats Units ( TTIP, en les seves sigles en anglès).

La resolució ha aconseguit el vist-i-plau majoritari dels populars (PPE), socialdemòcrates (S&D) i liberals (ALDE) gràcies a un compromís sobre la qüestió més polèmica per a l'Eurocambra, el sistema d'arbitratge per als inversors.

Els eurodiputats han reclamat finalment un sistema "no discriminatori" amb les empreses locals o estrangeres del qual formin part "jutges independents" i que "no anteposi els interessos privats als públics".

Protecció dels treballadors

Més enllà del sistema d'arbitratge, destaca que els parlamentaris han fixat una línia vermella que és que es mantinguin els nivells de protecció dels treballadors europeus.

La resolució reclama que els Estats Units es comprometin a respectar els estàndards laborals de l' Organització Internacional del Treball (OIT) o s'arriscarà a un veto de l'hemicicle europeu a l'acord quan es voti, un cop negociat.

La posició adoptada estableix altres peticions, com la protecció dels serveis públics europeus, el respecte als estàndards mediambientals a la Unió Europea (UE), la transparència en les negociacions i una major inclusió de la societat civil en el procés.

Suport ampli

Les recomanacions dels eurodiputats a la CE amb les seves prioritats per a la negociació del TTIP s'ha aprovat per 436 vots a favor, 241 en contra i 32 abstencions.

Els més crítics amb la votació d'avui i l'existència mateixa del TTIP són els ecologistes europeus i l'Esquerra Unitària Europea que han votat en contra ja que consideren, entre altres qüestions, que es veuran afectes els estàndards laborals i mediambientals europeus.

Etiquetes