Publicitat
Publicitat

L'Eurogrup amenaça amb el 'Grèxit' temporal si no s'arriba a un acord

El document aprovat pels ministres, i que debaten ara els líders de l'eurozona, exigeix a Atenes que aprovi les reformes principals abans del 15 de juliol

El document aprovat pels ministres de finances de l'Eurogrup, que ha estat traslladat als caps d'estat i de govern perquè sigui debatut en la reunió que se celebra aquesta tarda, inclou la possibilitat d'una sortida temporal de Grècia de l'euro en cas que no s'arribi a un acord.

En l'última frase d'un document de quatre pàgines, que enumera les accions que Grècia hauria d'emprendre immediatament per poder iniciar la negociació d'un tercer rescat, assenyala que "en cas que no es pogués arribar a un acord, s'haurien d'oferir a Grècia ràpides negociacions perquè s'estigui un temps fora de l'eurozona, amb una possible reestructuració del deute".

La condició que imposa el document redactat pels ministres de finances és que les mesures principals proposades per Grècia en el seu últim pla siguin aprovades abans del 15 de juliol. És a dir, abans de dimecres que ve, el parlament grec hauria d'haver aprovat la pujada de l'IVA, la retallada de les pensions i altres reformes de l'administració pública plantejades en l'últim document presentat per Tsipras a Brussel·les.

Alhora, però, els ministres de l'Eurogrup proposen un programa de privatitzacions de l'administració grega que permeti donar garanties de pagament del deute. El text planteja dues opcions: que el govern grec dugui a terme aquestes privatitzacions sota la supervisió "d'un cos independent" que valori els actius venuts, o bé que l'executiu hel·lè traslladi "actius per valor de 50.000 milions a un fons independent i extern ja existent", com ara la Institució pel Creixement de Grècia (un fons ja creat el 2014 a Luxemburg) "per ser privatitzats amb el temps i així reduir el deute".