Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

L’FBI investiga la fuga de dos presos capturats

L’evasió destapa una trama de corrupció a una presó de màxima seguretat de l’estat de Nova York

La fuga de dos presos a Nova York ha destapat una presumpta trama de corrupció i tràfic de drogues a una de les presons de màxima seguretat d’aquest estat. Després de la seva cerca i captura -que va durar tres setmanes i va mobilitzar més d’un miler de policies-, l’FBI investiga les causes de l’evasió i si va ser possible gràcies a la concessió de privilegis il·legals per part d’alguns treballadors del centre penitenciari a un grup de reclusos.

A trenc d’alba del 6 de juny passat, dos guàrdies del penal Clinton passaven ronda quan es van adonar de la desaparició de David Sweat i Richard Matt, dos presos condemnats per assassinat. La seva fuga va ser comparada a la dels tres reclusos de la presó d’Alcatraz, a San Francisco, de fa més 50 anys. Tot i així, mentre que els presos del famós penitenciari mai van ser trobats, Matt va morir en un tiroteig amb la policia prop de la frontera del Canadà divendres passat -a 50 quilòmetres de la presó- i Sweat va ser capturat dos dies després a la mateixa zona.

Una fugida de pel·lícula

“Que tinguin un bon dia”. Aquest és el missatge burleta que van deixar els dos fugitius a les seves cel·les, que estaven de costat. La manera com van escapar té semblances amb el guió de la pel·lícula Cadena perpètua. Matt i Swat, de 48 i 34 anys, van fer un forat primer a una paret i, després, van fer un túnel per arribar a les canonades de desguàs i sortir a través de les clavegueres.

Abans de marxar, van deixar dos embalums fets amb diverses samarretes sobre els seus llits per despistar els guàrdies, que revisen les cel·les cada dues hores. El seu pla va funcionar gràcies a l’ajuda de dos treballadors del centre penitenciari. Un d’ells va confessar que va donar eines, entre les quals un trepant, a un dels reclusos.

Les forces de seguretat van iniciar una espectacular operació de cerca i captura de dos presos “extremadament perillosos” -Matt estava condemnat per assassinar i esquarterar el seu cap i Sweat per matar un xèrif- que va durar 23 dies. Una ampolla de ginebra i embolcalls de caramels amb l’ADN d’un dels presos en una cabana abandonada van delimitar la cerca.

“Amb la captura de Sweat, podrem contestar algunes preguntes i tenir més dades per entendre la fuga -va dir diumenge el governador de Nova York, Andrew Cuomo-. Qualsevol persona que hagi cooperat en la fuga serà jutjada”.

Les autoritats mantenen detinguts des de fa diversos dies Joyce Mitchell, treballadora del taller de confecció del penal, i el guarda Gary Palmer, acusats d’ajudar els presos. Palmer els va donar les eines per escapar-se mentre que Mitchell els va prometre que els traslladaria amb el seu cotxe a Mèxic. La treballadora, però, es va fer enrere a l’últim minut i els dos fugitius van canviar de rumb i es van dirigir a una zona boscosa del nord de l’estat amb intenció de creuar cap al Canadà.

Amb la finalització de la gran operació policial, l’FBI ha començat una investigació de la fuga que ja ha posat al descobert una presumpta xarxa de corrupció i contraban de drogues dins del penal.

Consum d’heroïna

Alguns treballadors de la presó haurien revelat als agents federals el consum d’heroïna entre els reclusos de Clinton, i el paper d’alguns funcionaris en el contraban d’aquesta droga, segons van explicar fonts pròximes a la investigació a la televisió CNN. De moment, les autoritats han forçat la baixa de 12 funcionaris, entre els quals el superintendent Steven Racette. A més, també investiguen si els dos fugitius capturats formaven part d’aquesta presumpta xarxa de narcotràfic i si rebien un tracte preferent.