Clinton repta l'FBI a explicar per què torna a investigar-la

L'afer dels e-mails esclata a 11 dies dels comicis

La candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, ha reptat a l'FBI a "revelar tota la informació que tingui" sobre la investigació d'uns nous correus electrònics que va enviar des d'un servidor privat durant la seva etapa al capdavant del Departament d'Estat.

La candidata ha instat en una roda de premsa a Iowa que l'FBI publiqui més informació sobre els nous correus "el més aviat possible". "Estic segura que qualsevol cosa que es trobi no canviarà les conclusions del juliol", ha destacat Clinton referint-se  a la decisió del FBI de rebutjar presentar càrrecs penals contra ella després de la investigació de la primera bateria de correus electrònics.

El director de l’FBI, James Comey, va anunciar divendres per sorpresa que es reobre la investigació contra Hillary Clinton per l’ús d’un servidor privat de correu electrònic quan era secretària d’Estat dels Estats Units (2009-2013). L’anunci, segurament, centrarà gran part dels últims 11 dies de la campanya presidencial.

Els investigadors han descobert nous mails “relacionats amb un altre cas” que requereixen reobrir la investigació. Segons el New York Times, aquests missatges serien d ’Huma Abedin, una de les assessores més pròximes de Clinton, i del seu marit, Anthony Weiner. Abedin va anunciar el seu divorci a l’agost quan es va revelar que l’excongressista havia enviat fotos de contingut sexual a dones per internet. Weiner va acabar dimitint.

La investigació sobre els correus de Clinton es va tancar a l’estiu i havia deslliurat la candidata demòcrata a la Casa Blanca de cap responsabilitat penal, tot i que l’havia acusada de fer servir informació classificada de manera “extremadament poc curosa”.

“Estic d’acord que l’FBI ha de prendre mesures apropiades per permetre als investigadors revisar aquests [nous] missatges de correu electrònic per determinar si contenen o no informació classificada, així com per valorar la seva importància per a la nostra investigació”, va explicar en una carta dirigida al Congrés el director de la policia federal nord-americana. En la mateixa carta, Comey adverteix: “No podem determinar si el nou material pot ser significatiu ni quant de temps trigarem a acabar aquesta feina addicional”. Per tant, és molt probable que no se sàpiga el resultat de la nova investigació fins després de les eleccions presidencials del 8 de novembre.

Altres fonts van revelar a diferents mitjans que els correus no tenien res a veure amb els mails que  ha publicat en els últims dies Wikileaks o amb la Fundació Clinton.

La reobertura de la investigació -que ha qüestionat durant mesos la credibilitat de Clinton- dóna munició al seu rival, Donald Trump, en un moment en què la victòria de la demòcrata es veia a tocar. Caldrà veure quin impacte tindrà aquesta notícia entre els votants.

Trump, a l’atac

Per la seva banda, el magnat novaiorquès no va deixar passar la primera ocasió per rendibilitzar l’escàndol i en un míting a New Hampshire va dir: “S’ha reobert el cas per la seva conducta criminal [la de Clinton] i il·legal, que ha posat en perill la seguretat dels Estats Units d’Amèrica”. “No hem de deixar que arribi al Despatx Oval”, va dir als seus seguidors.

Mentrestant la directora de la seva campanya, Kellyanne Conway, va tuitejar: “Un gran dia per a la nostra campanya s’acaba de tornar millor”. I el president de la Cambra de Representants, el republicà Paul Ryan, va assegurar que Clinton havia traït la confiança dels nord-americans per la manera en què va manejar “els secrets més importants de la nació”. Tot apunta que l’afer continuarà portant cua.