Publicitat
Publicitat

L’FMI admet ara que el deute de Grècia és “insostenible”

El Fons Monetari Internacional (FMI) va fer públic ahir un informe que promet tenir una gran transcendència en la campanya del referèndum que se celebrarà a Grècia diumenge. Segons reconeix l’FMI al document, el deute del país hel·lè és, ara mateix, “insostenible”, que és precisament la tesi que defensa el ministre de Finances del país, Iannis Varufakis. On no coincideix l’FMI amb Varufakis és a dir que la situació de Grècia ha empitjorat des de l’arribada d’Alexis Tsipras al càrrec de primer ministre, ja que, segons l’organisme, s’han relaxat els objectius fiscals i s’ha alentit l’aplicació de reformes estructurals.

“L’informe de l’FMI dóna completament la raó al govern grec respecte a la no sostenibilitat del deute i en la seva insistència que tot acord amb els creditors ha d’incloure una reestructuració del deute”, va assegurar ahir Gavriil Sakelaridis, portaveu de l’executiu hel·lè.

50.000 milions més

Però l’informe no acaba aquí: el Fons també assegura que Grècia necessitarà 50.000 milions d’euros addicionals durant els pròxims tres anys, 36.000 milions més del que estaven disposats a prestar fins ara els socis europeus. A més, considera que molt probablement caldrà fer una quitança sobre el 30% del deute per poder-lo rebaixar fins al 117% del PIB, un nivell considerat sostenible quan es va negociar el segon rescat de Grècia, l’any 2012.

L’organisme proposa que Grècia no comenci a tornar el deute fins d’aquí 20 anys i que, un cop passada aquesta moratòria, comenci a tornar els diners de manera esglaonada entre el 2035 i el 2055.