Publicitat
Publicitat

L’FMI alerta que el deute grec arribarà al 200% del PIB

Grècia necessitarà un alleujament del deute molt més profund del que han previst els seus socis de l’euro, segons un informe confidencial del Fons Monetari Internacional (FMI) al qual va tenir accés ahir l’agència Reuters. Segons aquest document, la devastació en l’economia i els bancs grecs aquestes dues últimes setmanes són l’origen del nou augment del deute, fins a un màxim del 200% del PIB en dos anys, des del 177% actual.

L’informe va ser remès als governs de la zona euro dilluns a la nit, poc després que es tanqués in extremis un acord entre els països que comparteixen la mateixa moneda per obrir les negociacions amb Grècia per a un tercer rescat.

Hollande, un president audaç

El president francès, François Hollande, va assegurar ahir que França havia jugat el seu “paper” per evitar el Grexit i que la seva “audàcia” havia permès derrotar les tesis -entre les quals hi havia les d’Alemanya- que volien expulsar Grècia de l’euro. Hollande va dir que calia treure lliçons del que havia passat, i va parlar de la necessitat de crear un pressupost comú, un govern econòmic i un Parlament propi per a la zona euro.

Amb motiu de la festa nacional a França, Hollande va dir en una entrevista que “es tracta de donar a Europa unes bases més sòlides en interès del poble”, i permetre que l’eurozona es faci escoltar al món i no sigui vista “com un espai de dificultats”.

D’altra banda, un estudi publicat ahir pel setmanari Stern revela que el 55% dels alemanys consideren que Merkel va negociar bé l’acord pel nou rescat de Grècia i que gairebé un 30% l’haurien volgut fer fora de l’euro. En aquesta mateixa enquesta un 81% d’alemanys van assegurar que tenen dubtes seriosos que Atenes acabi aplicant les mesures pactades.