ÀSIA

L’Índia declara un alto el foc al Caixmir pel Ramadà

SAMEER YASIR / JEFFREY GETTLEMAN

El govern indi va anunciar que atura les operacions contra els grups rebels separatistes de l’estat del Caixmir durant el mes sagrat musulmà del Ramadà, que va començar dimecres. És la primera vegada en 18 anys que el govern indi declara un cessament del foc pel Ramadà en aquest territori, disputat amb el Pakistan.

Durant l’últim any, el Caixmir s’ha anat endinsant en la violència i el caos, amb desenes de combatents assassinats, protestes multitudinàries i una forta sensació de desesperació entre la població. Des del començament del 2018, les forces de seguretat índies han matat uns 70 militants separatistes.

Molts habitants de la regió confiaven ahir que la fi (temporalment) de les operacions de seguretat del govern indi calmaria les tensions i revifaria els esforços per trobar la pau. “Aquest és el moment adequat per a un alto el foc”, va dir Bashir Ahmed Khanday, pare d’un militant assassinat fa poc. “Ningú vol veure que el seu fill arriba a casa embolicat en una mortalla”

.

El Caixmir ha sigut submergit en conflictes sagnants durant més de 70 anys, que han matat desenes de milers de persones per la disputa entre l’Índia i el Pakistan pel territori. El Caixmir és predominantment musulmà, però la majoria del territori està sota control de l’Índia, que és majoritàriament hindú.

Possible oportunitat al diàleg

Amb la pausa de les operacions policials a la regió, el govern de l’Índia intenta clarament guanyar alguns punts entre els musulmans mostrant respecte per un dels períodes més sagrats de l’any per a ells. Però aconseguir que l’exèrcit de l’Índia i les agències d’intel·ligència acceptessin la decisió ha sigut difícil.

El partit polític majoritari al Caixmir, el Partit Demòcrata dels Pobles, es va agafar a l’aturada de les operacions índies durant el Ramadà, que dura fins a mitjans de juny, per donar una nova oportunitat a les converses de pau. Però molts habitants del Caixmir han perdut la seva fe en el partit, perquè creuen que els ha traït després d’haver-se aliat amb el partit nacionalista Bharatiya Janata, que domina la política índia. A mesura que la violència i les morts augmentaven, la cap de l’estat, Mehbooba Mufti, està cada cop més aïllada.