Publicitat
Publicitat

L'Iran no accepta congelar el seu programa nuclear durant 10 anys

Teheran diu que "no cedirà" davant les "demandes excessives" del president Barack Obama

El govern de l'Iran ha assegurat aquest dimarts que no cedirà davant les "excessives demandes" d'Occident en les converses que han arrencat a Suïssa per arribar a un acord sobre el programa nuclear iranià abans que conclogui aquest mes, segons el canceller del país asiàtic, Mohammad Yavad Zarif.

En declaracions recollides per les principals agències de notícies i diaris de l'Iran, Zarif, que juntament amb el secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, presideix les converses bilaterals sobre aquest tema, ha assenyalat que l'Iran tampoc respondrà a les "postures il·lògiques" plantejades per alguns dels participants en les converses.

Zarif ha respost així a unes declaracions del president nord-americà Barack Obama, qui en una entrevista publicada dilluns passat va insistir que l'Iran ha de suspendre les seves activitats nuclears sensibles durant deu anys "o més" i que entenia les preocupacions israelianes sobre el pla nuclear iranià.

"L'Iran va entrar en aquestes negociacions amb completa sinceritat i continuarà en elles fins assegurar completament els seus drets nuclears", ha subratllat Zarif.

El ministre, però, ha destacat que les declaracions d'Obama constitueixen principalment un esforç de "contra-propaganda" del líder nord-americà davant la seva confrontació amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que aquest mateix dimarts mateix es dirigirà al Congrés dels EUA per criticar qualsevol acord nuclear amb l'Iran.

"Està clar que la postura Obama, encara manifestada amb frases i paraules amenaçadores completament inacceptables, ha estat adoptada per atraure l'opinió pública dels EUA i respondre a la propaganda llançada pel règim sionista (Israel) i altres opositors radicals a les negociacions", ha apuntat.

A més, Zarif també ha dir que les paraules d'Obama, en què reconeixia que el sistema de sancions contra l'Iran no havia funcionat, eren un reconeixement implícit al fet que "la política d'amenaça i sanció és fallida, i que aquestes mesures mai seran capaços de doblegar la voluntat iraniana d'adquirir tecnologia nuclear pacífica".

"Negociar és sens dubte l'única opció per al món d'arreglar l'assumpte nuclear iranià, i no hi ha més opció que aquesta", ha afegit.

El ministre ha fet aquestes declaracions en una pausa de les converses que manté amb Kerry i que són prèvies a la trobada que l'Iran mantindrà amb Grup 5 + 1 format per EUA, el Regne Unit, França, la Xina i Rússia, a més d'Alemanya, que busquen trobar una solució al problema nuclear iranià.

Les premisses amb què es negocia són, d'una banda, l'acceptació per part de l'Iran de reduir la seva capacitat nuclear fins a nivells que eliminin qualsevol sospita de la seva eventual ús bèl·lic; i, de l'altra, l'aixecament de les sancions econòmiques que Occident manté sobre Teheran.