Publicitat
Publicitat

L'Iraq ordena el desplegament de paramilitars xiïtes per fer fora l'Estat Islàmic de Ramadi

Les milícies xiïtes tenen llum verd de Bagdad per començar la contraofensiva a la ciutat de majoria sunnita, amb cobertura aèria dels Estats Units.

Les milícies xiïtes iranianes s'estan preparant per desplegar-se a la província iraquiana d'Anbar després que  l'Estat Islàmic prengués la capital provincial, Ramadi, la primera ciutat important de l'Iraq a caure a mans dels jihadistes aquest any.

Un portaveu dels paramilitars iranians, conegut com a Hashid Shaabi, ha dit a Reuters que han rebut l'ordre de mobilitzar-se i que s'implicaran en els combats. "Estàvem esperant l'ordre i la tenim", ha afegit.

Ramadi és una població de majoria sunnita, on les milícies xiïtes són percebudes amb molta hostilitat després de les massacres que han comès en altres ciutats com Tikrit. Des de fa anys les comunitats sunnites, majoritàries al país, estan sotmeses a una forta discriminació per part del govern de Bagdad, criticat per les ONG internacionals pel seu sectarisme.

Segons el govern provincial, unes 500 persones han mort en l'ofensiva de l'EI a Ramadi i entre 6.000 i 8.000 persones han fugit dels combats.

La caiguda de Ramadi suposa un fort cop a les forces agrupades en la lluita contra l'EI, tant pel govern de Bagdad, com per l'Iran com per la coalició liderada pels Estats Units. Els avions de la coalició han lalnçat 19 onades de bombardejos a la zona de Ramadi aquesta nit. La derrota a la capital de la província d'Anbar es un cop també per a Washington que el cap de setmana passat va organitzar una operació de les seves forces especials a Síria en que`va capturar un dels líders dels jihadistes, suposadament responsable del seu mercat negre de gas i petroli.

Es tracta de la principal victòria de l'EI des que les forces de seguretat iraquianes i els paramilitars sirians van iniciar la contraofensiva del setembre passat amb cobertura aèria nord-americana. El secretari d'Estat nord-americà, John Kerry ha dit que confia que en les properes setmanes podran recuperar el control de Ramadi. "En els propers dies o setmanes això canviarà i els haurem fet retrocedir. N'estic totalment convençut", va dir Kerry des de Seül.