En breu
Internacional 16/08/2012

L'ONU acusa Baixar al-Assad de crims contra la humanitat

1 min

El règim de Baixar al-Assad i les seves milícies, els temuts xabiha , han comès crims de guerra i contra la humanitat a Síria, conclou l'informe de la comissió independent sobre drets humans creada per l'ONU, que es va publicar ahir a Ginebra. El document imputa al règim delictes de "tortura, assassinats, detencions arbitràries, violència sexual, atacs indiscriminats, pillatge i destrucció de la propietat". La comissió també imputa als rebels crims de guera, com assassinats i tortures de detinguts, però matisa que "no tenen la gravetat ni la dimensió" dels abusos de les forces governamentals. L'informe es discutirà el 17 de setembre i pot ser la base per portar Al-Assad davant del Tribunal Penal Internacional.

Terror d'estat

L'informe atribueix a les milícies la matança a la ciutat de Hula, al maig, en què van morir 108 persones, la meitat de les quals eren criatures i dones. La comissió responsabilitza el govern de l'actuació de les xabiha i confirma: "Les violacions s'han comès d'acord amb la política de l'estat. Les grans operacions, amb un modus operandi similar, la seva complexitat i l'aparell militar i de seguretat integrat indiquen la participació dels més alts nivells del govern". Rússia va respondre a l'informe assegurant que Occident "boicoteja" una sortida pactada.

Sobre el terreny, després que al matí l'oposició reivindiqués un atemptat amb un camió bomba al centre de Damasc, un atac de l'aviació siriana sobre la ciutat d'Azaz va causar una trentena de morts, segons fonts mèdiques.

stats