Internacional 28/12/2012

L'ONU anuncia un govern de transició a Síria

Kareem Fahim / Ellen Barry
2 min
Un grup de dones passejant els seus fills ahir davant d'un edifici destruït a la ciutat d'Alep, castigada pel conflicte.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUTLekhdar Brahimi, l'enviat especial de la comunitat internacional pel conflicte sirià, va dir ahir que s'establirà aviat al país, potser només en qüestió de mesos, un govern de transició amb plena autoritat executiva que portarà les regnes de Síria fins que se celebrin eleccions generals. Tot i això, Brahimi no va detallar qui integrarà aquest nou govern, com tampoc va precisar quin serà el rol que tindrà el president Baixar al-Assad -si n'arriba a tenir- durant aquest període de transició. "Aquest govern hauria de concentrar tot el poder del país", va dir Brahimi en referència a aquest ens de transició.

Les declaracions de l'enviat especial per Síria ahir als periodistes concentrats a Damasc van ser les més detallades sobre el resultat del seu viatge diumenge al país, on va reunir-se tant amb Al-Assad com també amb membres de l'oposició, per intentar revifar les esperances d'una solució política a la llarga crisi en què està immersa Síria. I tot i que tant els diplomàtics internacionals com el mateix Brahimi van advertir de l'alt cost que els sirians podrien pagar si aquest projecte falla, continua sense haver-hi cap senyal d'aproximació a una sortida diplomàtica que puguin acceptar tant el règim d'Al-Assad com l'oposició.

"La situació és dolenta i està empitjorant. El poble sirià està patint de manera intolerable -va afegir Brahimi-. No estem parlant de qüestions teòriques, és el patiment de molta gent el que hi ha en joc". Durant l'últim mes Brahimi ha parlat reiteradament tant amb els Estats Units com amb Rússia amb l'esperança de poder fer complir l'acord a què van arribar aquest estiu a la cimera de Ginebra les dues parts enfrontades per obrir un diàleg.

Però tot i les indicacions de Brahimi, Moscou va negar que hi hagi un pla específic sobre la taula, segons el portaveu d'Afers Exteriors, Aleksandr K. Lukaxevitx, després que una delegació de diplomàtics russos es reunissin amb alguns enviats del règim d'Al-Assad.

El Kremlin, un aliat clau de Damasc, ha atacat en més d'una ocasió els acords de Ginebra, que instaven a la creació d'un govern de transició i el diàleg entre les parts com l'única via per resoldre el conflicte. Però aquest pacte no detalla quin ha de ser el destí d'Al-Assad, un problema clau, ja que l'oposició posa com a única condició per establir una taula de negociacions que el president dimiteixi.

Brahimi va desmentir que hagués proposat a Al-Assad un pla específic, tal com apuntaven alguns mitjans. Com també va negar un acord entre Washington i Moscou: "Ja m'agradaria a mi poder vendre una proposta conjunta dels EUA i Rússia, però no he vingut aquí a vendre res".

stats