Publicitat
Publicitat

L'ONU autoritza una intervenció francesa a la República Centreafricana

El caos s'ha apoderat del país des que el març els rebels van protagonitzar un cop d'estat

El Consell de Seguretat de l'ONU ha autoritzat aquest dijous a tropes franceses i africanes l'ús de la força a la República Centreafricana (RC) per protegir civils. El Consell també han imposat un embargament armamentístic al país i ha demanat a l'ONU que es prepari per a una possible missió de pau.

En una resolució unànime, els 15 membres del Consell han demanat al Secretari General de l'ONU, Ban Ki-moon, que engegui una investigació sobre els abusos als drets humans en aquest país ric en minerals i amb una població de 4,6 milions de persones. El caos va arribar a la RC aquest març després que l'aliança de milícies Seleka fes fora del poder al president François Bozize.

Milícies rivals s'enfronten des d'aquests dijous a la capital del país, Bangui. Testimonis citats per Reuters han xifrat les víctimes en almenys 100 persones. El president interí de la RC, Michel Djotodia, exlíder rebel de Seleka, no ha pogut controlar els seus combatents, majoritàriament musulmans, que ataquen la majoria cristiana de la població. Segons activistes dels drets humans, les dues parts haurien comès crims de guerra.

Autoritats de l'ONU han alertat que la RC corre risc de ser l'escenari d'un genocidi. Hi ha una força africana de 2.500 soldats al país, i la Unió Africana preveu augmentar a finals de mes els homes desplegats fins a 3.600. França, que té 400 tropes a l'aeroport de Bangui, es prepara per tenir fins a 1.000 soldats a la seva antiga colònia.