REVOLTA CONTRA DAMASC
Internacional 14/07/2012

L'ONU confirma l'ús d'artilleria pesant en una massacre a Síria

Neil Macfarquhar
2 min
L'ONU confirma l'ús d'artilleria pesant en una massacre a Síria

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.El general que lidera la missió suspesa de les Nacions Unides per a Síria va confirmar ahir que hi havia hagut forts xocs prop de la ciutat de Tremseh, on els dos bàndols es van acusar mútuament de la massacre de camperols de dijous en el que seria l'incident sectari més sagnant de la revolta contra el govern de Baixar al-Assad.

Alhora, Kofi Annan, enviat especial de les Nacions Unides i la Lliga Àrab, va assenyalar el règim per la violència incessant en vista de les informacions sobre una nova massacre. Les estimacions de la xifra de morts a Tremseh, un poble a l'oest de la província de Hama, eren confuses: des de les 50 víctimes reconegudes oficialment fins als 230 cadàvers de què parlaven els residents. Un vídeo penjat a la xarxa mostrava els cossos ensangonats d'uns 15 homes, la majoria joves, arrenglerats a terra esperant l'enterrament.

"Això és una violació del compromís del govern d'aturar l'ús d'artilleria pesant", va dir Annan en un comunicat que recordava l'adhesió oficial de Damasc al seu pla de sis punts. Annan, que dilluns ha de visitar Moscou, va demanar "als governs amb influència" sobre Síria, Rússia i la Xina, que hi intervinguin per aturar la violència.

Unes hores abans, el general Robert Mood, el comandant noruec de la missió de les Nacions Unides a Síria, va dir a Damasc que podia constatar "a partir de la nostra presència a la província de Hama, la lluita contínua d'ahir a l'àrea de Tremseh, amb participació de tancs, foc indirecte i helicòpters".

Un equip d'observadors es va acostar fins a uns cinc quilòmetres del lloc. Un altre funcionari de les Nacions Unides va dir que l'exèrcit sirià no els va permetre avançar més a causa dels forts combats. Mood va instar les dues parts a acordar un alto el foc al voltant de Tremseh, perquè els observadors puguin entrar a la població i verificar què ha passat. A principis de juny, després de la massacre de Qusair, els observadors van haver d'esperar 48 hores per entrar a la ciutat, i quan ho van poder fer només es van trobar edificis en flames i taques de sang al terra. És clar que la violència ha devastat Tremseh, però les explicacions de cada bàndol difereixen.

L'oposició parla de neteja ètnica

Fonts de l'oposició asseguren que el grau de la repressió va arribar fins al nivell de la neteja ètnica, seguint un patró de massacres anteriors, amb les forces governamentals i milicians alauites dels pobles propers armats assetjant primer i sometent a un foc devastador després aquesta ciutat d'uns 11.000 agricultors majoritàriament musulmans sunnites. La massacre va centrar les manifestacions de divendres, que denunciaven la paràlisi de l'ONU respecte a la violència: el lema de les protestes era "Derroquem Annan, servidor d'al-Assad i l'Iran".

Els mitjans de comunicació oficials asseguren que la gent al poble va demanar la intervenció de l'exèrcit després que va ser atacat per una "banda terrorista", terme amb què Damasc es refereix als militants de l'oposició.

Les notícies de l'última massacre arriben en una conjuntura que pot ser decisiva en l'esforç internacional per fer front a la crisi de Síria. El Consell de Seguretat de l'ONU ha de decidir abans de divendres el futur de la missió d'observadors. Rússia i la Xina continuen rebutjant les sancions contra Damasc.

stats