CITA MUNDIAL A NOVA YORK
Internacional 25/09/2012

L'ONU inicia una Assembleacarregada de conflictes

L'Assemblea General de les Nacions Unides s'inicia avui amb la tradicional marató de discursos de líders mundials. Síria i el programa nuclear de l'Iran seran les qüestions més candents.

Núria Ferragutcasas
2 min
ATENCIÓ GLOBAL
 Ahmadinejad va aprofitar una reunió ahir amb alts càrrecs per carregar contra Israel i assegurar que els "eliminaran" de la regió.

WASHINGTONMés de 120 presidents, primers ministres i monarques es reuneixen aquesta setmana a Nova York per assistir a una Assemblea General de l'ONU amb una agenda carregada de conflictes i amb poques perspectives d'aconseguir punts de trobada. La guerra a Síria serà un dels temes més importants de la cimera diplomàtica internacional, però no l'únic.

Les negociacions encallades sobre el programa nuclear de l'Iran, la incursió d'Al-Qaida a la regió del Sahel d'Àfrica, l'onada global de violència i indignació musulmana provocada per un videoaficionat contra el profeta Mahoma, el descens en els últims anys de l'ajuda internacional per combatre la pobresa i el canvi climàtic són qüestions que també seran sobre la taula.

Aquests múltiples desafiaments, segons els experts, no tindran una resposta clara ni unida per part de la comunitat internacional. El Consell de Seguretat de l'ONU està paralitzat per conflictes interns entre els seus membres permanents i continua impassible davant el drama sirià, que ja ha causat més de 20.000 morts. Rússia i la Xina han rebutjat totes les iniciatives occidentals i de la Lliga Àrab per pressionar el règim de Baixar al-Assad.

El nou mediador internacional per Síria, Lajdar Brahimi, va afirmar ahir en el màxim òrgan de les Nacions Unides que el conflicte sirià "no para d'empitjorar" i es va mostrar molt pessimista sobre l'inici a curt termini d'un diàleg entre Baixar al-Assad i les forces de l'oposició.

D'altra banda, s'espera que el nou president d'Egipte, Mohammed Mursi, utilitzi demà el seu primer discurs a les Nacions Unides per fer una crida a solucionar el conflicte de Síria i que doni de suport als rebels sirians com ja va fer fa unes setmanes a l'Iran. Tot i així, no s'avançarà gaire, ja que dos actors importants, Rússia i la Xina, només estaran representats a nivell ministerial.

Un altre tema clau de l'Assemblea General de l'ONU és l'evolució del programa nuclear iranià. Els Estats Units i els seus aliats, entre els quals hi ha Israel, sospiten que l'Iran vol dotar-se de l'arma nuclear, però Teheran ho desmenteix.

El president Barack Obama, immers en la campanya per la seva reelecció, intenta evitar una escalada bèl·lica entre l'Iran i Israel i rebaixar les tensions al Pròxim Orient. Per això s'ha negat a mantenir una reunió bilateral amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu. Obama farà avui un discurs més centrat en el públic nord-americà i intentarà fugir dels problemes de la comunitat internacional.

Tot i així, Netanyahu ja ha dit que tindrà unes paraules molt contundents contra l'Iran i també demanarà un cop més que es fixin "les línies vermelles" sobre el programa nuclear iranià, que, en cas de ser traspassades, podrien conduir a una acció militar. El president iranià, Mahmud Ahmadinejad, va criticar ahir les potències occidentals i va assegurar que la campanya contra el programa nuclear del seu país era un "sacrilegi" contra l'islam.

Rajoy s'estrena

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s'estrenarà aquesta nit a les Nacions Unides. Rajoy presentarà la candidatura d'Espanya per al Consell de Seguretat Nacional en el bienni 2015-16 i vol reforçar el seu protagonisme en l'escenari internacional. D'altra banda, també té pensat mantenir diferents contactes amb líders no europeus per explicar l'evolució de la crisi econòmica a Espanya i les seves dures mesures d'austeritat.

stats