Publicitat
Publicitat

JIHADISME

L’ONU acusa l’Estat Islàmic de cometre un genocidi a l’Iraq

L’organització jihadista Estat Islàmic (EI) podria haver comès a l’Iraq els tres delictes internacionals més greus: el de genocidi, el de crims contra la humanitat i el de crims de guerra, segons un informe de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans que ahir es va fer públic a Ginebra.

“L’esquema manifest d’atacs contra la minoria iazidita indica la intenció de l’EI de destruir” aquestes persones com a grup, fet que suggereix clarament que “podria haver comès un genocidi”, apunta l’informe. El document el va sol·licitar al setembre el Consell de Drets Humans de l’ONU a l’Alt Comissionat després d’una sessió especial d’aquest organisme dedicada a la crisi a l’Iraq.

L’Alt Comissionat va enviar al país una missió especial d’investigació a finals de l’any passat que es va dedicar a entrevistar més d’un centenar de persones que van ser testimonis i van sobreviure als atacs de l’EI des del juny del 2014 fins al febrer passat. L’informe documenta la mort brutal de centenars d’homes i nois iazidites a la vall de Nínive l’agost passat, que van ser assassinats a sang freda després de ser separats de les dones i els nens. Les dones van ser segrestades com a “botí de guerra” i venudes com a esclaves sexuals.

Intervenció de la justícia

Davant la magnitud dels crims registrats -i perquè no quedin impunes i hi hagi assumpció de responsabilitats-, l’organisme de drets humans “exhorta” el Consell de Seguretat de l’ONU a remetre el cas al Tribunal Penal Internacional.