REVOLTA CONTRA UN RÈGIM
Internacional 17/08/2012

L'ONU acaba amb la missió d'observadors que tenia a Síria

Rick Gladstone
2 min
L'ONU acaba amb la missió d'observadors que tenia a Síria

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK.El Consell de Seguretat de l'ONU va decidir ahir donar per acabada la seva missió d'observació a Síria, on l'augment de la violència entre el règim del president Baixar Al-Assad i els rebels que volen que deixi el càrrec ha paralitzat els esforços diplomàtics per posar pau en aquest país. Tot i marcar el punt final a la seva missió d'observadors, l'ONU mantindrà les vies obertes amb el govern sirià i per això crearà una petita oficina de representació en aquest país.

L'ambaixador de França a les Nacions Unides, Gerard Araud, que presideix actualment el Consell de Seguretat, va anunciar ahir aquesta decisió després d'una trobada a porta tancada per deliberar sobre el futur dels observadors, tres dies abans d'acabar el mandat de la missió. Araud també va explicar que el Consell de Seguretat havia donat llum verda a la petició del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per mantenir alguna mena de presència d'aquest organisme a Síria, la naturalesa i la dimensió del qual encara s'han de determinar.

S'esperava que els 15 membres del Consell de Seguretat decidissin acabar amb la missió a Síria a causa de la violència que regna al país, que ha fet que els observadors de l'ONU hagin estat gairebé confinats en un hotel de Damasc d'ençà que van arribar fa dos mesos i ni així no han quedat al marge del conflicte: una bomba en un tanc de carburant va explotar davant del seu hotel dimecres, però cap dels membres de la missió no va quedar ferit.

La missió d'observadors a Síria va ser creada seguint el pla de pacificació de sis punts dissenyat per Kofi Annan, enviat especial de l'ONU i la Lliga Àrab per Síria, que va anunciar fa dues setmanes que renunciava al càrrec amb motiu de l'evidència que no havia aconseguit cap avenç per acabar amb la violència ni del règim d'Al-Assad ni tampoc dels rebels que controlen part del país.

Encara que oficialment no s'ha anunciat qui substituirà Annan com a mediador, els últims dies s'ha informat que serà un veterà diplomàtic algerià, Lakhdar Brahimi. Ell podria ser l'encarregat de tornar a intentar la implantació del pla de pacificació de Kofi Annan.

Nous atacs del règim

Ahir va continuar la violència sobre el terreny i una quarantena de persones van morir en un atac de l'exèrcit sirià contra un forn de pa al barri de Qadi Askar, a la ciutat d'Alep, segons va informar l'Observatori Sirià dels Drets Humans amb seu a Londres. L'atac va anar dirigit, segons aquest observatori independent, contra un grup de persones que feien cua per obtenir pa.

També ahir l'organització Human Rights Watch va informar que el personal havia pogut constatar a la localitat d'Azaz, a prop d'Alep, que un bombardeig de l'exèrcit sirià contra diversos edificis residencials havia causat dimecres la mort d'almenys una quarantena de persones més.

La violència que es viu a Síria, després de 18 mesos de revolta, ha provocat que 2,5 milions de persones hagin hagut de marxar de casa seva segons l'últim recompte que ahir va fer la secretària general adjunta de l'ONU pels afers humanitaris, Valérie Amos.

stats