Publicitat
Publicitat

NORD D’ÀFRICA

L’ONU proposa un govern d’unitat nacional a Líbia

L’ONU ha posat sobre la taula un pla per desencallar el conflicte polític a Líbia, immersa en una caòtica guerra de milícies -on s’està fent fort l’Estat Islàmic- i amb dos governs que rivalitzen pel control del país. El diplomàtic espanyol Bernardino León, enviat especial de les Nacions Unides, va presentar la proposta d’un govern provisional d’unitat, que ara ha de ser ratificada pel Parlament de Trípoli (que legisla sobre el 80% del territori però no té reconeixement internacional) i el de Tubruq (que sí que és reconegut però controla una petita part del país). El govern d’unitat estaria format per sis membres i tindria un mandat d’un any, que es podria prorrogar a dos.

La proposta de l’enviat de l’ONU és que Faiez Serag, polític de Tubruq però amb vincles amb Trípoli, sigui el primer ministre. “El que demano als libis és que no pensin en què falta, en qui els hauria agradat veure en aquesta llista i no veuen, sinó que pensin que si el govern té el seu suport, serà el millor del món. Si no li donen suport, tant és com siguin de bons, perquè no funcionarà”, va destacar León. “Han mort massa libis. Moltes mares estan patint. Al voltant de 2,4 milions de libis necessiten ajuda humanitària”. León, però, es va mostrar prudent fins que la proposta tingui el vistiplau dels dos Parlaments. El de Trípoli va renunciar a presentar els seus candidats i ahir va rebre la proposta, anunciada des del Marroc, amb fredor.

No queda clar ni on s’establirà el govern ni fins a quin punt podrà imposar la seva autoritat, sobretot si Trípoli rebutja la composició de l’executiu. I encara és més difícil saber què passarà amb les milícies que els dos Parlaments controlen. Des de fa un any i mig els dos sectors protagonitzen forts combats a la ciutat de Bengasi, la segona del país.