Internacional 06/10/2015

L’OTAN reclama a Rússia que deixi de bombardejar civils a Síria

Els aliats critiquen Moscou per haver violat l’espai aeri de Turquia amb un caça

Ara
3 min
Imatge aèria d’un bombardeig de l’aviació russa sobre el que Moscou assegura que són posicions jihadistes a prop de Jisr al-Xugur, a la província siriana d’Idlib.

BarcelonaLa incursió d’un caça rus en l’espai aeri de Turquia, que es va produir dissabte però que es va fer pública ahir, va forçar la reunió del Consell de l’Atlàntic Nord, que es va mantenir ferm al costat de Turquia -membre de l’OTAN- i va anar molt més enllà. En la declaració oficial aprovada pels 28 membres de l’aliança, l’OTAN va reclamar a Rússia que “aturi immediatament els seus atacs sobre l’oposició i els civils sirians, que centri els seus esforços a combatre l’Estat Islàmic i a promoure una solució al conflicte per la via d’una transició política”.

L’OTAN recriminava així a Moscou, de manera oficial i contundent, el que fins ara era un secret del domini públic: que els bombardejos russos sobre Síria no estan atacant l’Estat Islàmic i altres grups terroristes, com diu el govern de Vladímir Putin, sinó que apunten cap als rebels opositors al règim de Baixar al-Assad, i provoquen moltes baixes civils. Els 28 membres de l’OTAN asseguraven que estan especialment “preocupats” pels bombardejos russos sobre les ciutat de Hama, Homs i Idlib, “que han comportat víctimes civils i no anaven dirigits contra l’EI”.

“Condemna enèrgica”

La declaració afegia una “condemna enèrgica” de la violació de l’espai aeri turc fet pels caces russos, i denunciava “l’enorme perill que suposa un comportament tan irresponsable” com aquest de les forces armades russes.

Rússia bombardeja Síria des del 30 de setembre, en suport al règim de Baixar al-Assad i al marge de la coalició liderada pels Estats Units, que també du a terme atacs aeris dirigits a l’Estat Islàmic, el mateix objectiu que el president rus, Vladímir Putin, diu que persegueix. En el context d’aquestes operacions, ahir el govern turc va anunciar que dissabte havia interceptat un caça rus sobrevolant el seu espai aeri. Tot seguit el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va convocar la reunió d’emergència del Consell Atlàntic, tot i que Turquia no ho havia demanat formalment.

En la seva declaració posterior, els aliats van assegurar que Rússia havia violat l’espai aeri turc amb dos avions, un SU-30 i un SU-24, dos dies diferents: el 3 i el 4 d’octubre. Les incursions van tenir lloc a la província de Hatay, a prop de la frontera amb Síria, “malgrat els repetits, oportuns i clars advertiments de les autoritats turques”. “D’acord amb les pràctiques de l’OTAN, un caça turc va respondre a les incursions acostant-s’hi per identificar els intrusos, i després d’això els avions russos van abandonar l’espai turc”, afegeix la nota, i reclama a Moscou que no es repeteixin episodis així en el futur.

El govern rus, per la seva banda, va respondre finalment ahir a última hora a les acusacions i va explicar que un dels seus caces havia entrat a l’espai turc “només per uns segons”. “El 3 d’octubre un avió de combat rus SU-30 va entrar breument, per uns segons, dins l’espai aeri turc”, va dir el ministre rus de Defensa, Ígor Konaixénkov, que va atribuir aquesta incursió a les males condicions meteorològiques. Segons el ministre, l’avió es tornava a la base aèria de Khmeimim després de completar la seva missió a 30 quilòmetres de la frontera turco-siriana i el mal temps el va obligar a anar-hi pel nord, acostant-se més a Turquia. En tot cas va assegurar que un incident d’aquest tipus no es tornaria a repetir.

La previsió del temps a Rússia mira cap a Síria

L’espai del temps de la televisió estatal russa tenia diumenge un contingut especial: explicava les condicions climatològiques ideals per a la campanya de bombardejos aeris sobre Síria. En lloc de mapes amb isòbares i temperatures, la imatge del fons mostrava vídeos gravats des dels caces en els moments dels atacs i infografies amb l’altura a què volen els Sukhoi Su-27, sota el títol “Meteorologia dels vols”. “Les forces aèries russes continuen la seva operació sobre Síria. Els experts diuen que s’ha triat el moment per tenir condicions meteorològiques ideals”, explicava la presentadora del canal Rússia 24. “L’octubre a Síria és un bon mes per als vols, amb una velocitat mitjana del vent de només 2,4 metres per segon i una reducció del règim de pluges”. “Encara que hi haurà 13 dies de núvols no haurien de suposar cap obstacle seriós per a les operacions”, va dir la presentadora.

stats