LLUITA CONTRA EL NARCOTRÀFIC
Internacional 05/08/2012

L'Uruguai, en el camí de legalitzar la marihuana

Damien Cave
3 min
L'Uruguai, en el camí de legalitzar la marihuana

THE NEW YORK TIMES / MONTEVIDEOLa producció agrícola de l'Uruguai inclou arròs, soja i blat. Aviat, però, el govern podria introduir un cultiu molt més polèmic -la marihuana- en el marc del moviment que creix a l'Amèrica Llatina per crear alternatives a la guerra contra la droga que encapçalen els Estats Units.

El president de l'Uruguai, conegut per la seva rebel·lia, va instar per primera vegada a "la legalització regulada i controlada de la marihuana" el 20 de juny, dins un pla nacional de seguretat. I ara de l'únic que es parla al país és de l'impacte potencial de posar al mercat legal el que Ronald Reagan va descriure una vegada com "probablement la droga més perillosa d'Amèrica".

"Parlem d'un enfocament totalment nou", va dir Sebastián Sabini, un dels diputats que treballen en la controvertida proposta del president José Mujica. "Volem separar el mercat: els usuaris dels traficants, la marihuana d'altres drogues com l'heroïna".

A tota l'Amèrica Llatina, els líders governamentals, horroritzats per la propagació de la violència del narcotràfic, sospesen polítiques per fer-hi front que fa només uns anys haurien estat inconcebibles.

¿Despenalitzar-ho tot, des de l'heroïna i la cocaïna fins a la marihuana? Els parlaments del Brasil i l'Argentina creuen que podria ser la millor manera de permetre a la policia centrar-se en els traficants en lloc de fer-ho en els toxicòmans.

¿Legalitzar i regular no només el consum de drogues, sinó també del transport -potser amb grans taxes de duana per als enviaments a granel? El president de Guatemala, Otto Pérez Molina, un exgeneral, ha obert aquest debat, així com líders polítics a Colòmbia, Mèxic, Belize i altres països també reclamen un debat més ampli sobre la necessitat de relaxar algunes lleis punitives.

República de la marihuana

L'Uruguai ha portat l'experiment a un altre nivell. Cap altre país s'ha plantejat seriosament convertir la marihuana en un monopoli estatal plenament legal, ni tampoc cap altra substància prohibida per la Convenció del 1961 de les Nacions Unides sobre narcòtics.

Si tira endavant, l'Uruguai es pot convertir en la primera república mundial de la marihuana -amb l'excepció dels Països Baixos, que oficialment ha ignorat la venda i el consum de marihuana des de l'any 1976, i Portugal, que va eliminar totes les sancions penals pel consum de drogues el 2001. En aquest cas, en canvi, naixeria una indústria estatal, creada per funcionaris d'un govern convençut que l'oposició a la marihuana és senzillament obsoleta.

"El 1961 la televisió era en blanc i negre", va dir Julio Calzada, secretari general del Comitè Nacional de l'Uruguai contra la Droga. "Ara tenim internet".

Però abandonar la prohibició no és una tasca fàcil. Fins i tot aquí, en un país petit i progressista de 3,3 milions de persones, la proposta del president ha desencadenat un fort rebuig. Metges, opositors polítics, consumidors de marihuana i responsables de seguretat qüestionen si la legalització, o una mesura semblant, agreujaria els problemes d'addicció i delinqüència al país.

El president Mujica, de 78 anys, un exguerriller bohemi que condueix un Escarabat del 1981, sembla estar sorprès per la polèmica. El mes passat va declarar que si la majoria dels uruguaians no comparteixen la legalització, suspendrà el pla fins que tingui prou suport. Però es tracta d'un líder rebel, que es va passar més d'una dècada a la presó com a pres polític, i assegura que no es donarà per vençut fàcilment. Insisteix que els consumidors "estan esclavitzats per un mercat il·legal"."Van pel camí de la delinqüència perquè no tenen diners", va dir, "i es converteixen en distribuïdors perquè no tenen altres mitjans per satisfer el seu vici".

Treure els traficants del mercat

El seu govern, que té una escassa majoria al Parlament, tira endavant la proposta. Un dels assessors del president ha assegurat que el projecte de llei es presentarà d'aquí unes setmanes, i Calzada, entre molts altres, treballa dur. El seu escriptori està ple amb notes sobre els mercats locals de drogues. Un tecnòcrata de carrera amb els cabells llargs, amb l'aire d'un vell rocker, ha calculat la quantitat de marihuana que l'Uruguai hauria de conrear per posar fi al negoci dels traficants. Amb 70.000 consumidors, haurien de ser uns 2.300 quilos al mes.

Però amb la quantitat no n'hi ha prou. "Hem de garantir que tots els nostres usuaris podran obtenir un producte de qualitat", va dir. I va afegir que la seguretat seria un altre repte important.

stats