Publicitat
Publicitat

Iran

Nou esforç diplomàtic a Ginebra per tancar un acord amb l'Iran

Líders de cinc potències pressionen Teheran perquè aturi el seu programa nuclear però accepten que "queda molta feina per fer"

El Secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, ha arribat a Ginebra aquest dissabte per debatre el programa nuclear iranià amb el govern de Teheran i sis països més.

Els ministres de l'exterior de la Xina, Rússia, França, el Regne Unit i Alemanya van arribar dimecres a la ciutat Suïssa disposats a pressionar la República Islàmica perquè deixi enrere les finalitats armamentístiques del seu programa nuclear a canvi d'eliminar les sancions que la comunitat internacional ha imposat a Teheran.

Els diplomàtics diuen que han superat un obstacle canviant una frase de l'acord. Enlloc d'acceptar el "dret de l'Iran a enriquir urani", s'ampliaria la definició al dret de tots els països a utilitzar energia nuclear amb finalitats civils. Els russos, però, alerten que la petició de Teheran de tirar endavant la construcció d'un reactor d'aigua pesada a prop de la ciutat d'Arak és encara un capítol per solucionar. Quan aquesta planta estigui preparada per funcionar, podria enriquir urani als nivells necessaris per fabricar una bomba.

Tot i que els països accepten que l'acord està més a prop que en la trobada a Ginebra del 7 i el 9 de novembre, "encara queda molta feina per fer", en paraules del ministre d'exteriors alemany, Guido Westerwelle. La mà dreta del seu homòleg iranià, Abbar Araqchi, ha dit que les parts "són a prop de l'acord però encara hi ha diferències en dos o tres temes".