Publicitat
Publicitat

RÚSSIA

L’acusat del crim de Nemtsov diu que va confessar sota tortura

El militar txetxè es retracta davant la premsa

El cas de l’assassinat de l’opositor rus Borís Nemtsov comença a ser un veritable maldecap per al Kremlin. Si fa quatre dies la jutge que porta el cas anunciava la confessió d’un dels detinguts, ahir aquest mateix sospitós va capgirar el seu testimoni i va dir que havia reconegut el crim sota les tortures dels agents que el van interrogar.

“No deixaven de cridar «Vas matar tu Nemtsov?», i jo els deia que no. Pensava que em portarien a Moscou i podria dir a un tribunal que sóc innocent, però la jutge no em va donar l’oportunitat d’expressar-me”, va denunciar l’acusat txetxè Zaür Dadàiev al diari rus Moskovski Komsomolets.

L’exagent de les forces especials de la República russa de Txetxènia, detingut divendres passat a la veïna Ingúixia, va afirmar que va passar dos dies emmanillat, amb grillons als peus i una bossa de plàstic al cap.

Segons l’última versió del txetxè, va admetre el crim quan els agents li van prometre que si ho feia alliberarien un company de batalló detingut amb ell.

A la nova polèmica declaració s’hi suma que el cap del Consell de Drets Humans adjunt a la presidència russa, Andrei Babuixkin, va afirmar ahir també que ha constatat signes de tortura al cos de Dadàiev i dels altres dos txetxens detinguts per la seva presumpta implicació en l’assassinat. “Hi ha prou indicis per pensar que Dadàiev i els germans Gubaixev van ser torturats”, assenyala un informe publicat a la web de l’organisme.

Amenaces del Kremlin

El Comitè d’Investigació de Rússia, encarregat del cas, no va trigar a respondre a aquestes acusacions. Va anunciar que citarà Babuixkin per saber els motius que el van dur a tenir “un interès tan detallat sobre les circumstàncies al voltant d’aquest cas criminal”. El mateix procediment serà aplicat a la periodista que va publicar les noves declaracions de l’acusat i que també és part de l’organisme que representa Babuixkin. Segons el Comitè, aquestes accions poden entendre’s com una “obstrucció de la investigació”. La comissió encarregada de supervisar els detinguts va declarar que no va veure cap lesió en els detinguts.

No és el primer cop que es qüestiona la implicació de Dadàiev en l’assassinat de l’opositor extraparlamentari rus, que va ser el número dos en el govern de Borís Ieltsin. El mateix líder txetxè, Ramzan Kadírov, va dir poc després que es conegués la confessió del crim que recordava Dadàiev com “un autèntic patriota que no podria fer res contra Rússia”.

D’aquesta manera, la investigació del cas Nemtsov fa un pas enrere. Cap dels detinguts, que estan en presó preventiva, s’ha declarat culpable del crim. Ara bé, el Comitè d’Investigació ha puntualitzat que, de moment, Dadàiev no s’ha retractat del seu testimoni de manera oficial.

Una de les línies d’investigació atribueix el crim al fonamentalisme islàmic i a la possibilitat que Nemtsov fos assassinat per haver donat suport al setmanari satíric francès Charlie Hebdo quan va publicar imatges del profeta Mahoma. Dadàiev va encaixar en aquesta hipòtesi desprès que Kadírov digués que, com a musulmà, havia quedat “afectat” pels incidents.