Publicitat
Publicitat

Lagarde adverteix Grècia que si no paga el 30 de juny declararà la fallida

La directora gerent del Fons Monetari Interanacional diu que no hi haurà pròrrogues ni període de gràcia.

Grècia estarà en fallida amb el Fons Monetari Internacional l'1 de juliol si no paga els venciments de deute amb l'organisme internacional del proper 30 de juny. La directora gerent del Fons, Christine Lagarde, ha advertit aquest dijous que no hi haurà període de gràcia ni cap possibilitat d'endarrerir el pagament.

"Estarà en situació d'impagament des de l'1 de juliol, però espero que no sigui el cas, de debò", ha dit Lagarde a la premsa després d'una reunió amb el ministre de Finances de Luxemburg. "No hi ha un període de gràcia o una pròrroga de dos mesos, com he sentit en algun lloc", ha declarat hores abans de la reunió els ministres de finances de la zona euro. Atenes espera un acord per desbloquejar la injeccció de 7.200 milions d'euros de l'últim tram del segon rescat del país, i diu que no podrà afrontar sinó els propers pagaments de deute, de 3.500 milions, el 30 de juny.

La responsable de l'FMI ha dit que la clau per arribar a un acord que permeti desbloquejar el lliurament de fons a Atenes és la reforma del sistema de pensions, i ha instat Syriza a fer-la sense tocar les pensions més baixes. "Tothom sap això. Les autoritats gregues  també. Ells han de fer front a tot tipus de problemes", ha conclos. "No es tracta de retallar les pensions més baixes, sinó de rebaixar el finançament del sistema: el 16% del PIB grec es destina a pagar les jubilacions, molt més que la mitjana a pràcticament tot arreu", ha advertit.

Lagarde ha dit que el programa de l'FMI amb Grècia és "creïble i flexible" i que té el suport de molts països.