POLÍTICA ITALIANA
Internacional 30/10/2012

L'anti-Màfia derrota el partit de Berlusconi a Sicília

L'antipolítica ha estat la vencedora moral de les eleccions regionals a Sícilia. El vot de càstig a les formacions tradicionals s'ha materialitzat amb l'eclosió d'un partit antisistema com a tercera força.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El líder del Moviment 5 Estrelles, Beppe Grillo, en un míting electoral a Termini.

BARCELONA.No ha estat una bona setmana per al partit de Silvio Berlusconi. Dimecres l'ex primer ministre italià anunciava que no es presentaria a les eleccions generals del 2013. Divendres li explotava un cas de corrupció i era condemnat a quatre anys de reclusió per frau fiscal. Dissabte apareixia en horari de màxima audiència desafiant: "Em sento obligat a continuar en política per reformar la justícia, perquè als ciutadans no els passi el que m'ha passat a mi". I diumenge els sicilians segellaven les primeres regionals sense el Cavaliere amb el rebuig a la coalició de dretes integrada pel seu partit, el Poble de la Llibertat (PdL).

"Si no volem que l'esquerra governi Itàlia, cal sumar esforços", advertia ahir el secretari general del PdL, Angelino Alfano, després de la victòria a Sicília amb un 30,5% dels vots del candidat del Partit Demòcrata (PD), Rosario Crocetta. Alfano va aprofitar la confirmació dels mals resultats per llançar la convocatòria d'unes primàries per al 16 de desembre.

Les eleccions en aquesta illa italiana s'han interpretat com un baròmetre del que pot passar en les generals de la primavera, i els resultats, a banda del triomf de les esquerres anti-Màfia, han posat de manifest sobretot l'auge de la desafecció política entre la població. Menys d'un 50% dels electors van anar a les urnes i el desencís amb la classe política actual ha catapultat la formació liderada per l'humorista genovès Beppe Grillo, el Moviment 5 Estrelles, que entra com a tercera força amb el 18,8% dels vots.

Un gir "històric"

"Avui la història de Sicília ha canviat. Ha guanyat un partit que s'enfronta a la Màfia. Governaré d'una manera totalment nova", va declarar Crocetta, de 61 anys, després de conèixer els resultats. El nou governador de Sicília capgira de ple el mapa polític de l'illa, ja que a banda de ser un dels precursors a plantar cara a la Cosa Nostra com a alcalde, també va ser el primer polític que va declarar la seva homosexualitat.

Crocetta substituirà Raffaele Lombardo (del PdL), a qui el primer ministre, Mario Monti, va obligar a dimitir al juliol després de ser relacionat amb la Màfia per la situació de bancarrota que pateix la regió. Monti, justament, va reiterar ahir que no se sent amenaçat per Berlusconi i que té previst esgotar el seu mandat.

Però el PD haurà de governar amb un nou actor a Sicília, el Moviment 5 Estrelles (M5S), caracteritzat per les seves actuacions populistes i antisistema. El candidat d'aquest partit, Giancarlo Cancelleri, va celebrar amb eufòria ahir la tercera posició. L'M5S s'ha vist com el vencedor moral d'aquestes eleccions, tot i el triomf del PD.

stats