07/02/2013

L'assassinat d'un líder de l'esquerra dispara la tensió a Tunísia

3 min
TORNAR A  LA BOURGHIBA  Els manifestants es van reunir  ahir al ministeri de l'Interior,  a l'avinguda Bourghiba, que és el símbol de les protestes contra Ben Ali.

ESTRASBURGLa violència creixent als carrers de Tunísia i el xoc entre islamistes i laics es van convertir ahir en fúria pel que l'oposició tunisiana considera el primer assassinat polític d'un dirigent en la transició democràtica. La mort a trets del líder de l'esquerra secular, Chokri Belaïd, és la prova de foc per a un govern de coalició liderat pels islamistes d'Ennahda, paralitzat per les desavinences internes i el desafiament al carrer.

L'assassinat de Belaïd va marcar la visita, ahir, del president tunisià, Moncef Marzouki, al Parlament Europeu. "Aquest odiós assassinat polític és una amenaça, una carta enviada que no pensem rebre, rebutgem aquest missatge i seguirem desemmascarant els enemics de la revolució", va assegurar un Marzouki emocionat davant l'Eurocambra. El líder de l'esquerrà Partit dels Patriotes Demòcrates Unificats "ha estat un amic de molts anys", assegurava el president tunisià. La transició en el país més petit del nord d'Àfrica està amenaçada.

Mentre Marzouki demanava més compromís europeu amb un procés que "encara viurà altres intents de desestabilització", a París un grup d'opositors al partit islamista en el poder, Ennahda, van ocupar ahir al migdia simbòlicament l'ambaixada tunisiana a la capital francesa per reclamar la dimissió del govern i la dissolució de les lligues de protecció de la revolució, que acusen d'actuar com a milícies dels islamistes. La vigília del seu assassinat, l'advocat Belaïd havia acusat Ennahda en una cadena de televisió d'utilitzar una "estratègia metòdica d'explosió de la violència". La família de Belaïd també els va assenyalar ahir amb el dit. Marzouki, però, hi va posar distància.

Desestabilitzar la revolució

"És perillós llançar aquest tipus d'acusacions, jo condemno aquesta violència vingui d'on vingui", deia el president tunisià. I entre les forces desestabilitzadores que pugnen per fer fracassar la transició, Marzouki va assenyalar el salafisme, però també aquells a qui la revolució "els va prendre el poder, i no són únicament els Ben Ali i el seu entorn, sinó centenars de milers de persones", advertia el president. Marzouki va reconèixer, però, que el sistema de seguretat tunisià "està en procés de reconstrucció". La televisió francesa, France 24, assegurava ahir que Belaïd havia rebut recentment amenaces de mort.

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, també va condemnar un assassinat que va qualificar de "senyal preocupant" que no pot quedar sense càstig, i va assumir la responsabilitat de la Unió Europea en un procés "que no té marxa enrere". Schulz va criticar la "hipocresia" de la UE i dels seus estats membres quan envien els seus ministres d'Afers Exteriors o els seus representants polítics al nord d'Àfrica però després "redueixen els mitjans financers per a la cooperació internacional". Moncef Marzouki va demanar als europeus que segueixin l'exemple alemany, que ha reconvertit una part del deute tunisià -60 milions d'euros- en projectes de desenvolupament econòmic.

Per la seva banda, el president de l'Eurocambra va reclamar que tots els països europeus cooperin per aconseguir que "cada euro de la família Ben Ali, que pertanyi al poble tunisià, sigui transferit a Tunísia", en referència al patrimoni familiar del dictador derrocat en bancs europeus. Schulz va enviar un missatge al seu propi país i aquells que qüestionen els ajuts a l'Europa mediterrània assegurant que "Itàlia, Espanya i Grècia són els socis naturals dels països del nord d'Àfrica" i que "invertint-hi també es contribueix a l'estabilitat de tota la regió".

Finalment, el president de l'Eurocambra va rescatar de l'oblit la Unió per la Mediterrània assegurant que aquest organisme amb seu a Barcelona podria ser "l'instrument per privilegiar els projectes empresarials i d'inversió europeus als països àrabs".

Agraïment a l'Eurocambra

Moncef Marzouki va reclamar a Europa que es comprometi amb el món àrab com el Parlament Europeu ho va fer amb ell. El president tunisià va començar el seu parlament als eurodiputats traient-se un passaport de la butxaca. Un passaport simbòlic que l'Eurocambra li va concedir l'any 2000, quan la dictadura de Ben Ali li prohibia sortir de Tunísia i un grup de diputats es van mobilitzar per la seva causa. La filla petita de Marzouki va recollir el document en nom del seu pare.

stats