PRÒXIM ORIENT
Internacional 28/03/2015

L’atac al Iemen irromp a les converses nuclears amb l’Iran

Els houthis controlen per primer cop una zona amb sortida al mar

Ara
3 min
Un simpatitzant exhibint una fotografia dels líders de la minoria xiïta dels houthis en una manifestació dijous a Sanà.

BarcelonaLa guerra oberta al Iemen per l’ofensiva dels xiïtes houthis contra el govern i la campanya d’atacs aeris liderada per l’Aràbia Saudita té a Suïssa un altre escenari col·lateral. A la ciutat de Lausana, delegacions de l’Iran i els Estats Units entren aquests dies a la recta final de les negociacions sobre el controvertit programa nuclear iranià. D’entrada, les converses, que busquen evitar que Teheran utilitzi armes nuclears, no es veuen obstaculitzades, però els bombardejos saudites, amb el suport nord-americà i de nou països àrabs (Kuwait, Qatar, Emirats Àrabs Units, Bahrain, Egipte, Jordània, el Marroc i el Sudan), torna a posar en evidència la distància entre Washington i el règim dels aiatol·làs.

“Quan dos diplomàtics s’asseuen junts, parlen sobre el Iemen, però nosaltres sempre hem dit que les converses estan limitades al tema nuclear”, va afirmar ahir fent gala de la diplomàcia el titular d’Afers Estrangers de l’Iran, Mohammad Javad Zarif, per referir-se a l’anomenada operació Tempesta Decisiva. El ministre, però, va deixar clar que el seu país condemna els bombardejos al Iemen, alhora que va instar al diàleg i la reconciliació nacional i va advertir del risc d’un augment de la tensió a la ja convulsa regió.

L’Iran és el gran avalador dels houthis, una minoria xiïta que des de fa mesos controla bona part del país i que al febrer va aconseguir fer fora del palau presidencial el president, Abd Rabbuh Mansur al-Hadi, que es va refugiar a Aden, la vella capital iemenita. Teheran manté un pols perpetu amb l’altre gegant de la regió, l’Aràbia Saudita, d’arrels sunnites, per fer-se fort en una zona desestabilitzada, així que l’ofensiva multilateral dels àrabs contra els rebels del Iemen pot tensar encara més la zona.

Amics i enemics

En aquest tauler virtual que reflecteix el conflicte del Iemen hi ha altres actors que dibuixen aliances, a vegades contradictòries. Washington no ha enviat militars a la Tempesta Decisiva però des del primer moment ha donat suport a l’Aràbia Saudita, la seva aliada a la regió i en la lluita contra l’Estat Islàmic. En aquesta particular guerra contra els jihadistes iraquians també s’hi suma l’Iran, que ajuda el règim sirià, mentre que l’administració Obama se’n manté al marge.

Amb aquestes amistats entrecreuades, a ningú no se li escapa que l’Aràbia Saudita mira amb cert recel l’acord nuclear que els Estats Units preparen amb l’Iran. En aquest sentit, el ministre iranià d’Exteriors va afirmar que seria “terrible” si els saudites busquessin torpedinar les negociacions de Lausana capitanejant els bombardejos.

Els negociadors de l’anomenat grup 5+1 (la Xina, els Estats Units, el Regne Unit, Alemanya, Rússia i França) i de l’Iran s’han imposat arribar a un acord marc dimarts per encarar els serrells tècnics que permetin un pacte final abans del 30 de juny.

Converses encarrilades

De moment, però, els negociadors confien que les converses van en bona direcció i que els entrebancs i les dificultats externes no els impediran seguir avançant, com va deixar clar el departament d’Estat, que, si bé va assumir que el Iemen ha aparegut en les converses entre el secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, i Zarif, també ha assegurat que no els ha allunyat del tema central de la discussió: com es pot assegurar que el programa nuclear iranià és exclusivament pacífic.

Mentrestant, ahir va ser el segon dia de bombardejos aeris per intentar aturar els houthis, un moviment del sud del país que es va negar a seure a la mesa nacional formada després de la caiguda del dictador Ali Abdul·lah Sàleh, quan els aires de la Primavera Àrab van arrelar al Iemen el 2011.

Malgrat l’ofensiva internacional contra les seves posicions, els houthis van prendre el control ahir d’una zona a la costa iemenita del golf d’Aden. L’operació suposa un èxit militar, ja que permet tenir per primera vegada una sortida marítima en aquesta regió, segons han informat a Efe testimonis locals.

L’Aràbia Saudita ha insistit que no es planteja, de moment, convertir l’operació aèria en una intervenció terrestre. De moment, l’ofensiva àrab, que compta amb 185 caces, ha causat una quarantena de morts, la majoria civils, les grans víctimes del conflicte.

stats