Publicitat
Publicitat

FRANÇA

L’atac de Niça: planejat i amb “còmplices”

La fiscalia francesa diu que el terrorista va estar “mesos” organitzant l’atemptat

Mohamed Lahouaiej Bouhlel va preparar durant mesos l’atemptat de Niça i va comptar amb còmplices. Els últims avenços de la investigació policial confirmen que l’atemptat de fa una setmana no és obra del rampell d’un boig ni d’un malalt sinó que es tracta d’un acte “premeditat” i orquestrat amb la complicitat de diverses persones. El fiscal general de la República, François Molins, va explicar ahir que Mohamed Lahouaiej Bouhlel va estar preparant durant “mesos” l’atac amb el camió frigorífic que va provocar 84 morts i més de 300 ferits entre la multitud que contemplava els focs d’artifici al passeig dels Anglesos.

Molins va assegurar que Lahouaiej Bouhlel, el conductor del camió de 31 anys que va ser abatut per la policia la mateixa nit, tenia “còmplices” que el van ajudar a cometre l’atac. Entre ells hi hauria els cinc detinguts pel cas, dels quals només un té antecedents per delinqüència comuna i cap d’ells, com el mateix autor material de l’atemptat, estava fitxat pels serveis antiterroristes, malgrat que l’Estat Islàmic va reivindicar la matança tres dies després. Tots estan acusats de formar part d’una banda amb “finalitat terrorista”, malgrat que Molins va haver d’admetre que ara per ara no se sap quin va ser el seu paper i quin el seu grau d’implicació i premeditació.

Tan sols s’ha pogut confirmar l’habitual connexió via telefònica amb el terrorista abatut i que dos van estar dins del camió, ja que s’han localitzat empremtes digitals d’un d’ells i un altre fotografiat a l’interior de la cabina.

Els investigadors han pogut fer “avenços notables” després d’haver tingut accés a un telèfon mòbil del terrorista. Guardades en la memòria hi havia diverses fotografies dels focs artificials a Niça del 2015, just un any abans de l’atac, així com la captura d’un article titulat “Captagon, la poció màgica dels combatents”, en referència a l’al·lucinogen que sovint prenen els jihadistes abans d’una acció suïcida. A més, Lahouaiej Bouhlel conservava una notícia sobre l’ús d’un vehicle per envestir una multitud.

Batalla política

Mentre la investigació policial i judicial pren un impuls, la classe política francesa està immersa en una batalla que qüestiona el dispositiu de vigilància que hi havia programat per als focs artificials de Niça per garantir la seguretat de les 30.000 persones que s’hi van concentrar. La polèmica s’ha agreujat encara més per la publicació d’una fotografia al diari Libération en què s’aprecia que només un cotxe patrulla de la policia local controlava l’accés als vehicles al passeig dels Anglesos la fatídica nit del 14 de juliol.

Les càmeres de seguretat de la ciutat van captar el camió frigorífic que conduïa Lahoueij Bouhlel inspeccionant el passeig dels Anglesos dos dies abans de l’atac, tot i que aquests vehicles tenen prohibit l’accés al nucli urbà. Nicolas Sarkozy, el cap de files de l’oposició, va retreure al govern de Manuel Valls no haver fet “prou” contra el terrorisme que ha colpejat tres cops França en l’últim any i mig.