Publicitat
Publicitat

Un jove interessat en Breivik i sense vincles amb Daeix

La policia veu relació entre l'atac del tirador de Munic i el cinquè aniversari de la massacre de l'ultradretà noruec

Quan la policia alemanya va escorcollar de nit el pis de David S., hi va trobar un llibre publicat el 2009 sobre la matança de Winnenden, a prop de Stuttgart, quan un jove de 17 anys va entrar a la seva antiga escola i va matar quinze persones abans de suïcidar-se. David S., de 18 anys, va decidir executar divendres a Munic un atac indiscriminat similar: va obtenir una pistola il·legal de 9 mil·límetres i 300 bales (la policia encara no sap com les va aconseguir) i va planejar un tiroteig.

Al pis on vivia David S., amb els seus pares i el seu germà, els investigadors també hi van trobar articles de premsa sobre aquesta mena d'atacs indiscriminats amb tendències homicides i sobre actuacions policials en aquests casos. Divendres no era un dia qualsevol. Feia exactament cinc anys que l'ultradretà Anders Behring Breivik havia matat 77 persones a Oslo i a l'illa noruega d'Utoya. En una persona com David S., tan obsessionada pels videojocs de trets i les històries d'atacs massius, hi juga un paper important la fascinació cap als atacs planificats per Breivik (condemnat a 21 anys de presó amb custòdia de seguretat) i per l'assassí escolar de Winnenden. "Per a nosaltres és un indici: es complien els cinc anys de la matança de Breivik, i si algú s'ha ocupat tan intensament de documentar-se sobre aquest tema, amb seguretat que hi té un paper. És gairebé obvi que hi té una relació", va raonar el director de la policia de Munic, Hubertus Andrä.

El que no van trobar les autoritats van ser indicis d'una vinculació de David S. amb l'Estat Islàmic (EI). Tot i que durant el vespre del tiroteig els mateixos cossos de seguretat havien informat de la sospita "d'una amenaça terrorista greu", els escorcolls que es van fer a casa de l'atacant van determinar que no tenia "cap connexió" amb el jihadisme ni tampoc tenia "res a veure amb la qüestió dels refugiats".

Possible trastorn psicològic

Les autoritats creuen, de fet, que David S. seguia tractament psicològic. Probablement patia una malaltia "depressiva", va apuntar el fiscal bavarès Thomas Steinkraus-Koch. "Tenim indicis que l'autor [del tiroteig] patia un trastorn psicològic gens insignificant", va reblar el ministre bavarès d'Interior, Joachim Herrmann. Suposadament, David S. també arrossegava problemes a l'escola. El ministre federal d'Interior, Thomas de Maizière, va precisar, però, que no es tenia constància que el jove hagués patit mòbing. En tot cas, tampoc hi havia indicis que hagués perpetrat la matança per motius religiosos. David S. havia nascut i crescut a Munic i tenia la doble nacionalitat alemanya i iraniana. "Sóc alemany, he nascut aquí. He estat en tractament clínic. Per culpa vostra vaig patir mòbing durant set anys i ara m'he de comprar una arma per matar-vos a trets", va dir l'assassí segons està registrat en un vídeo –que la policia dóna per autèntic– de l'aparcament del costat del centre comercial de la zona olímpica de Munic, on va tenir lloc el tiroteig.

Després de matar nou persones i ferir-ne diverses més, David S. es va suïcidar davant d'agents de la policia vestits de paisans que li van disparar sense arribar a ferir-lo, tal com revela l'autòpsia practicada a l'atacant. L'últim comunicat de la policia indicava que continuaven hospitalitzats setze ferits, tres de gravetat, entre els quals un noi de 13 anys. Totes les víctimes mortals són de Munic i rodalia. En l'atac van morir tres joves kosovars d'entre 14 i 15 anys i, de fet, la majoria dels morts són menors d'edat. N'hi ha tres de 14 anys, dos de 15, un de 17, un de 19 i un de 20, a més d'una dona de 45 anys.

La policia té indicis que David S. va piratejar un perfil de Facebook per atreure joves al McDonald's del costat del centre comercial. "Sí que hi ha indicis –que encara han de ser aclarits– que l'autor hauria piratejat un compte de Facebook i que a través d'aquest compte hauria convidat la gent a aquest restaurant de menjar ràpid, on els convidava al que volguessin mentre no fos massa car", va exposar el president de la brigada regional d'investigació criminal, Robert Heimberger.

La investigació, encara en marxa

Amb les investigacions encara en marxa, el ministre De Maizière va assenyalar amb rotunditat que no pensa dir "ni una paraula" sobre possibles "conseqüències legislatives" arran del tiroteig.

Després de convocar el gabinet de seguretat a Berlín, la cancellera Angela Merkel va donar el condol a les famílies de les víctimes i va avisar que les autoritats aniran fins al final per aclarir el rerefons tant de la matança del tirador de Munic com de l'atac amb vincles amb l'Estat Islàmic de dilluns passat en un tren regional de Würzburg. "L'estat i les forces de seguretat continuaran fent tot el possible per protegir la seguretat i la llibertat de tots els ciutadans d'Alemanya", va concloure la líder alemanya. Munic, a poc a poc, surt de l'estat de xoc.