Publicitat
Publicitat

L'atemptat a Niça és un cas de "violència patològica", segons el ministre de l'Interior francès

Bernard Cazeneuve afirma en una entrevista a 'Le Monde' que les ganes de fer mal de Lahouaiej Bohlel es van veure satisfetes "en la ideologia mortífera de l'Estat Islàmic"

El ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve, assegura aquest dimecres  en una entrevista a 'Le Monde' que l'atemptat a Niça de dijous passat és un cas de "violència patològica". Cazeneuve reconeix que les ganes de fer mal de l'atacant, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, es van veure satisfetes "en la ideologia mortífera de l'Estat Islàmic (EI)", i argumenta: "S'havia radicalitzat molt recentment i mai havia combatut amb l'EI". "No va reivindicar haver organitzat aquest acte terrorista però va posar la seva marca a posteriori", afegeix el ministre.

Radicalització exprés: quan la religió és l’excusaHores després que l'Assemblea Nacional francesa aprovés mantenir l' estat d'emergència al país durant mig any més, Cazeneuve defensa el govern davant les crítiques de l'oposició, que considera que no es va fer prou per evitar l'atemptat: "L'atemptat de Niça, per la modalitat i el perfil del seu autor, és molt diferent del que havíem tingut fins ara", i "totes les mesures que es prenguin no garantiran mai el risc zero. Dir això és explicar la veritat als francesos sobre l'amenaça", diu.

Pel que fa a la petició de dimissió de Cazeneuve feta per Marine Le Pen, el titular de l'Interior replica que la líder del xenòfob Front Nacional té "un objectiu constant: suscitar i mantenir la divisió del país apuntant a tots els musulmans de França".

En qualsevol cas, el ministre francès es mostra disposat a "anar més lluny" en el dispositiu de seguretat. Per exemple, amb la creació d'"una estructura permanent d'intercanvi d'informacions" sota la supervisió del president. L'estat d'emergència, però –ha afegit–, no pot estar en vigor de manera permanent, per concloure: "Els que proposen lleis d'excepció volen eludir l'estat de dret".