BALANÇ DE LA CONVENCIÓ DEMÒCRATA
Internacional 08/09/2012

L'atur aigualeix la festa d'Obama

Núria Ferragutcasas
3 min
MICHELLE, PROTAGONISTA  La primera dama va tenir  un gran pes en la convenció demòcrata. La primera frase d'Obama va ser: "Michelle, t'estimo".

CHARLOTTE (CAROLINA DEL NORD)Els demòcrates es van despertar ahir amb una galleda d'aigua freda després de tres dies de festa per nomenar Barack Obama candidat del partit a la reelecció presidencial. Només deu hores després del discurs del president a Charlotte, Carolina del Nord, el nou informe d'ocupació va revelar que la recuperació econòmica és tossudament lenta.

L'economia dels Estats Units només va crear 96.000 llocs de treball a l'agost i l'atur va baixar lleugerament d'un 8,3% a un 8,1%. Les dades són decebedores per dues raons: la creació d'ocupació va ser més baixa del que s'esperava i la taxa d'atur es va reduir perquè alguns treballadors, desanimats, han deixat de buscar feina. Si el ritme d'ocupació segueix així, és molt probable que l'atur es mantingui per sobre del 8% el dia de les eleccions.

Els analistes repeteixen una vegada i una altra que cap president des de la Gran Depressió dels anys 30 ha estat reelegit amb una dada d'ocupació tan pobra. Tot i així, el president republicà Ronald Reagan va aconseguir una de les victòries més aclaparadores de la història amb un índex d'atur del 7,4%, perquè va convèncer els nord-americans que el país anava pel bon camí.

El president Obama va utilitzar aquest mateix argument en el discurs que va clausurar la convenció demòcrata. "Caldran més que uns quants anys perquè resolguem els desafiaments forjats en dècades", va dir per justificar una economia encallada, i va assegurar: "El camí que oferim pot ser més dur, però porta a un lloc millor".

Un Obama més realista i menys inspirador que fa quatre anys va demanar més temps als seus conciutadans per recuperar l'economia i culminar el canvi promès. El president va apel·lar als votants desencantats amb la seva gestió amb un missatge d'esperança i els va demanar que confiïn en ell un altre cop per reforçar una classe mitjana que considera que està en perill. "Si feu marxa enrere, si accepteu el cinisme que el canvi pel qual vam lluitar no és possible, el canvi no arribarà mai", va afirmar.

Amb un posat seriós, el president va rebaixar les grans expectatives que es van dipositar en ell el 2008, quan se'l va considerar un líder transformador capaç de resoldre tots els mals del país, i va assegurar que el canvi és cosa de tots. Els més de 20.000 seguidors aplegats al Time Warner Cable Arena de Charlotte l'escoltaven atentament i assentien als seus arguments.

La seva intervenció no va ser brillant ni passarà a la història com un dels seus millors discursos, però va complir el seu principal objectiu: explicar per què es mereix la reelecció. Obama va advertir els electors que els comicis d'aquest novembre seran claus perquè, més enllà de partits o candidats, hauran d'escollir entre dues visions per al país contraposades. Es tracta d'un debat sobre el paper que ha de tenir l'estat en l'economia i què cal fer per assegurar un futur pròsper per a la classe mitjana.

Sense la pompa ni la pluja de globus dels republicans, el discurs d'Obama va electritzar les bases, que cridaven que estaven preparades per lluitar per la seva reelecció. "La convenció ha renovat aquell esperit del 2008 però ara entenem que, per canviar el nostre futur, ho hem de fer tots junts", va assegurar Raul Raymundo, un delegat de Chicago, Illinois, que lidera una organització per oferir habitatge assequible a famílies amb problemes econòmics. Amb un cartell de la campanya que deia "Endavant", Raymundo assegurava que Obama aconseguirà un futur millor per a la classe mitjana: "La gent en aquest país és impacient, volen que tot es resolgui de la nit al dia i això no sempre és possible".

Michelle i Clinton

Durant la convenció, Obama va rebre una valuosa ajuda de la seva dona, Michelle, i de Bill Clinton, que amb els seus discursos emotius i apassionats van animar més les bases que el mateix president. L'expresident va assegurar que Obama ha fet tot el possible per reconstruir l'economia del país però que li cal un mandat més perquè la gent comenci a notar les millores.

El candidat republicà, Mitt Romney, va respondre ahir al discurs del president. "Si ahir a la nit va ser de festa, aquest matí és de ressaca", va dir fent referència a les noves i decebedores dades d'ocupació. Romney va assegurar que aquestes xifres evidencien el fracàs de les polítiques econòmiques. La convenció republicana, celebrada la setmana passada, no va aconseguir millorar les enquestes per al seu candidat i, molt possiblement, les noves dades de l'atur impediran a Obama ampliar el seu avantatge. Les eleccions, doncs, continuen disputades.

stats