Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

L’autor de la massacre a Oregon, un jove solitari

El presumpte assassí tenia 13 armes i va preguntar a les víctimes per la seva religió

El poble de Roseburg, a Oregon, intentava ahir buscar respostes a la matança provocada per un jove de 26 anys en un centre universitari. El tiroteig massiu va acabar amb deu persones mortes, entre elles el presumpte autor de la massacre, i set ferits. La policia va assegurar que el tirador, identificat com a Chris Harper Mercer, anava en el moment de la tragèdia armat amb diverses armes, una d’elles un rifle. Tot i que les investigacions sobre les motivacions de l’autor continuen obertes, alguns testimonis van explicar que Mercer havia preguntat a algunes de les víctimes per la seva religió abans de disparar. “Sembla que era un jove enfadat que estava molt ple d’odi”, va dir un agent al diari The New York Times.

Mercer, fill de pare blanc i mare afroamericana, va néixer al Regne Unit i vivia als Estats Units des que era petit. El jove s’havia traslladat a Oregon des de l’estat veí de Califòrnia, on viu el seu pare. “Estic impactat. Ha sigut un dia devastador”, va dir Ian Mercer després del tiroteig a la universitat d’Umpqua suposadament comès pel seu fill.

Glorificar la violència

A través de les declaracions de persones que coneixien Mercer i dels seus perfils en pàgines d’internet, els mitjans van construir un retrat del jove: un noi solitari, aficionat a les armes, introvertit i amb rancor cap a la religió. “Sóc tímid al principi”, va escriure en una web per buscar parella. I sota l’apartat de la personalitat va posar: “Amant, conservador, professional, intel·lectual, introvertit”. A més, va penjar fotografies d’ell amb pistoles i imatges que glorificaven la violència.

“No hauria sospitat mai que fos una persona amb problemes”, va explicar al diari Los Angeles Times una veïna de Mercer, Derrick McClendon, de 42 anys. Un familiar, que no va voler dir el seu nom, va dir al mateix rotatiu que el jove era “tranquil” i que es va enrolar a l’exèrcit per un temps, tot i que no sabia per què ho havia deixat. I un altre veí va afirmar a la televisió CBS que Mercer era “poc amigable”.

El presumpte autor de la massacre va comprar 13 armes de manera legal en els últims tres anys, segons va informar en una roda de premsa l’agent especial del Buró d’Armes i Explosius (ATF) Celinez Nuñez. Sis d’elles les van trobar al campus universitari i set més a casa seva, on, segons el diari local The Oregonian, vivia amb la seva mare. Nuñez també va assegurar que l’atacant portava com a mínim un rifle, cinc carregadors i una armilla antibales quan va irrompre al centre universitari, del qual no era estudiant. Mercer hauria disparat a sang freda almenys contra 16 persones que hi havia en dos edificis.

Stacy Boylan, pare d’una de les víctimes ferides del tiroteig, Anastasia Boylan, va dir a la televisió CNN que la seva filla li havia dit que el tirador buscava cristians i que hauria assegurat a un professor: “He estat anys esperant fer això”.

“Insensibles” als tirotejos

La nova massacre va provocar una declaració irada del president dels Estats Units, Barack Obama. El país, va dir, “s’ha tornat insensible” davant aquest tipus de successos, i va afegir: “Les nostres oracions ja no són suficients”. Durant la seva presidència, Obama ha hagut de donar el condol a famílies de víctimes de la violència armada una quinzena de vegades.

Des del desembre del 2012, quan un jove amb problemes mentals va matar 20 nens i nenes i sis mestres a l’escola de Sandy Hook (Connecticut), la Casa Blanca ha pressionat el Congrés perquè aprovi lleis per restringir l’accés a les armes a persones amb problemes psicològics i limitar la venda de carregadors d’alta capacitat.