Publicitat
Publicitat

PRÒXIM ORIENT

L’avanç del jihadisme fa saltar totes les alarmes al Líban

L’exèrcit executa un ambiciós pla defensiu davant l’imminent atac dels extremistes

L’exèrcit libanès està duent a terme un pla de seguretat a les àrees sensibles de la vall de Beqaa, entre Baalbek i Hermel, on els jihadistes han atacat recentment localitats i llocs de control de les forces de seguretat. Un miler de soldats, 500 policies i 500 agents de Seguretat General participen en aquesta operació per protegir les localitats frontereres que són vulnerables als atacs que llancen els combatents de l’Estat Islàmic (EI) i el Front al-Nusra des de les veïnes muntanyes de Qalamoun.

Les tropes libaneses han acordonat poblacions veïnes i han desmantellat campaments de refugiats sirians per crear un perímetre de seguretat, fet que ha provocat que milers de sirians s’hagin quedat sense llar. La decisió de l’exèrcit de netejar les àrees al llarg de la frontera entre Síria i el Líban ha afectat uns 32 assentaments que alberguen al voltant de 7.000 refugiats i treballadors. De la nit al dia els refugiats han hagut d’abandonar les seves tendes sense tenir cap altre lloc per anar. “Reconec que la seguretat és un tema molt important, però haver d’abandonar els campaments en un termini tan curt no els permet, ni tan sols amb la nostra ajuda, trobar un allotjament alternatiu”, critica un treballador humanitari a l’ARA .

En les últimes setmanes, els enfrontaments s’han intensificat entre l’exèrcit sirià i els combatents del Front al-Nusra i Ahrar al-Xam al voltant de la localitat siriana de Zabadani, i amenacen la carretera principal que connecta Beirut i Damasc. Malgrat el desplegament de l’artilleria pesant de l’exèrcit contra els jihadistes, amagats en coves als afores d’Arsal (als límits amb Síria), els combatents de l’EI i el Front al-Nusra han aconseguit sobreviure al setge durant els últims mesos, després d’haver emmagatzemat prou subministraments d’aliments, armes i municions.

Uns 3.000 combatents jihadistes s’han concentrat a les muntanyes Qalamoun, frontereres amb l’est del Líban, i es preparen per atacar una sèrie de pobles cristians al nord i al centre del Líban, segons fonts d’intel·ligència libaneses. Combatents del Front al-Nusra i l’EI estarien intentant apoderar-se de Ras Baalbek i altres pobles cristians al centre de la vall de Beqaa com Zahlé, Firzel, Ablah i Drous, segons detallen les mateixes fonts. L’EI i el Front al-Nusra, atrinxerat als afores de la localitat d’Arsal, han estat durant molt de temps preparant un atac d’aquest tipus, però sempre s’han vist obstaculitzats per les males condicions meteorològiques, especialment les tempestes de neu que van afectar el país en els últims mesos.

Estratègies diferenciades

El coronel retirat Nizar Abdelkader preveu que els jihadistes podrien llançar el seu atac a la primavera. “Els objectius són diferents per a cada grup”, indica a l’ARA. I afegeix: “El Front al-Nusra buscarà noves rutes de subministrament i l’EI intentarà fer-se un lloc en el territori libanès com a part del seu pla a llarg termini per establir un emirat islàmic al Líban”.

El Front al-Nusra busca obrir noves rutes de subministrament a l’àrea de Xeba-Raixaia prop del Golan, ocupat per Israel. Segons fonts de seguretat libaneses, hi ha milers de combatents del grup extremista desplegats a la ciutat siriana de Quneitra. Això suposaria un fort revés per a Hezbol·lah i les forces libaneses, ja que obriria un nou front al sud del país.

Davant la creixent amenaça d’un atac imminent dels jihadistes, França ha decidit socórrer la seva excolònia al Pròxim Orient a través d’un acord per armar les forces libaneses. Aquesta setmana el ministeri de Defensa francès va comunicar que la tramesa d’armes al Líban, finançada amb diners saudites, començaria a principis del mes que ve. El contracte inclou vehicles blindats, vaixells de guerra, helicòpters de combat, municions i equips de comunicacions. A més, l’exèrcit libanès rebrà programes de formació a càrrec de militars francesos.

La unió fa la força

Sembla que la guerra contra l’Estat Islàmic és l’únic que ha aconseguit unir dos eterns rivals: l’exministre Saad Hariri, líder del partit Futur, i el xeic Hassan Nasral·lah, líder de Hezbol·lah. Tots dos han decidit aparcar les seves diferències per una vegada i lluitar junts contra l’amenaça jihadista.