Publicitat
Publicitat

INVESTIGACIÓ

L’avió que va atacar l’hospital de MSF no coneixia el terreny

Falta d’experiència

Les Forces d’Operacions Especials Americanes que van bombardejar l’hospital de Metges Sense Fronteres a Kunduz, al nord de l’Afganistan, venien d’actuar a altres zones de l’Àsia i no coneixien prou bé el terreny. Així ho explicava el diari nord-americà The New York Times a partir de fonts de la investigació militar que estan realitzant els Estats Units. Almenys 22 persones -12 cooperants de l’ONG i 10 pacients- van morir en el bombardeig del 3 d’octubre.

Per ara, segons explica el diari, els investigadors no han arribat a cap conclusió definitiva sobre com va poder passar, però els primers indicis apunten a falta de familiaritat de les unitats amb la zona i falta d’experiència a l’hora de treballar en equip amb les forces afganeses.

“Les unitats afganeses i les forces nord-americanes no van tenir gaire o gens de temps per treballar juntes”, va dir dimarts un oficial del departament de Defensa. “L’operació de Kunduz va ser una resposta ràpida, i això sempre incrementa el risc si no hi ha prou temps per planificar-la”.

Els militars que van participar-hi estaven habitualment destinats a altres zones de l’Àsia i havien arribat al país feia molt pocs dies, explicaven les fonts. Ara bé, segons les normes de l’exèrcit, els bombardejos només estan autoritzats en operacions que permetin eliminar terroristes, protegir les tropes nord-americanes i ajudar els afganesos que sol·liciten suport, com en principi hauria sigut el cas de Kunduz. Sigui com sigui, explicava una altra font, no hi ha cap evidència que les tropes afganeses estiguessin sent atacades des de l’interior de l’hospital. Com la resta, la font demanava anonimat. “En aquest moment, no sembla que es pugui culpar els talibans de l’atac”, admetia un altre oficial de seguretat.

L’ONG exigeix una investigació

Les autoritats americanes són conscients ara que l’hospital constava en una “llista protegida” amb altres edificis com mesquites i escoles, justament per evitar-hi atacs. Per això els investigadors intenten descobrir per què llavors no ho sabien. Per la seva banda, MSF no confia en la investigació interna nord-americana i n’exigeix una d’independent, que s’ha obert a Ginebra.