Publicitat
Publicitat

EUROPA

Le Pen aprofita el drama dels refugiats per guanyar vots

El partit ultradretà, incapaç de treure’s de sobre el discurs racista

A la líder de l’ultradretà Front Nacional (FN), Marine Le Pen, ja ni li cal pronunciar la paraula immigrant. A Amiens, una ciutat grisa del nord de França en plena decadència econòmica, només la seva presència ja evoca la por a l’estranger. “Ens envairan i després sí que hi haurà atur, del de debò -diu Christian Sobo, un empleat de la construcció retirat-. Hi ha més ajudes per a ells que per a nosaltres, els francesos”. La seva dona, Katia, intervé per esmentar Adolf Hitler: “El que va fer va ser monstruós. Però ara necessitem algú amb tanta força com ell”.

Marine Le Pen ha treballat molt els últims anys per sanejar la imatge del Front Nacional, fins al punt d’expulsar el seu histriònic pare, Jean-Marie, que va fundar el partit fa 40 anys sobre la base de la lluita contra la immigració. Però quan es tracta de parlar de la crisi de refugiats que viu Europa, els punts de vista de Marine amb prou feines es distingeixen dels del seu pare. Amb maquillatge o sense, és el mateix Front Nacional de sempre.

Els immigrants porten “brutícia”, “crim”, “pobresa” i “terrorisme islàmic”, insisteix Marine Le Pen les últimes setmanes; i la foto del nen sirià mort en una platja turca el mes passat era senzillament un “muntatge” per manipular els “sentiments de culpa” d’Europa. La immigració és un tema ideal per alimentar el discurs dels partits d’extrema dreta que es reparteixen per tot Europa.

Aire a les enquestes

De fet, el discurs antiimmigració dóna aire a les enquestes sobre les eleccions regionals franceses al FN en ciutats com Amiens, un poderós pol econòmic en decadència. I de cara a les presidencials del 2017 hi ha sondejos que donen al partit de Le Pen la perspectiva d’arribar a la segona volta i optar a l’Elisi.

No importa gens que, en general, els refugiats que arriben a Europa les últimes setmanes no vulguin anar a França sinó a Alemanya o Suècia. O que França hagi acceptat només 30.000 refugiats en dos anys, davant les 800.000 sol·licituds que espera rebre Berlín només aquest 2015.

Però malgrat tots els esforços per projectar una imatge centrada del Front Nacional, com un partit de govern, i trencar amb el seu passat racista, els historiadors subratllen que les polítiques antiimmigració continuen sent el moll de l’os ideològic de la formació, com ho és des de principis dels 70.

“La immigració era el seu tema central”, escriu la historiadora Valérie Igounet sobre els primers dies del Front Nacional. “El rebuig a la immigració: això és el que ha sigut el Front Nacional durant més de 40 anys”, diu Laurent Bouvet, un politòleg especialitzat en aquest partit, en una entrevista. “La jerarquia de les civilitzacions forma part del seu ADN”, afegeix.

Però els simpatitzants del Front Nacional rebutgen qualsevol acusació en el camp de l’odi a l’estranger, fins i tot abans de ser preguntats. “La gent ens acusa de jugar amb les pors. Fem justament el contrari”, diu Hugues Sion, un conseller departamental a Amiens. “No és una qüestió de por. És la realitat”. Però totes les declaracions de Marine Le Pen suggereixen el contrari. I la manipulació dels fets i la por a l’estranger apareixen en cadascuna de les seves paraules.

La UE prepara repatriacions exprés

Els titulars europeus d’Interior es van comprometre ahir a accelerar els processos de repatriació d’immigrants irregulars sense dret a rebre asil i a reforçar les fronteres exteriors de la Unió Europea (UE) per blindar l’espai sense fronteres interiors de Schengen. En un comunicat després d’una reunió a Luxemburg, els ministres van avançar que no descarten ordenar detencions “com a mesura d’últim recurs” per fer més ràpid el retorn als països d’origen. El pla consensuat inclou també que els països socis, sota l’organització de l’agència europea de fronteres, Frontex, contractaran avions. A més, els ministres asseguren que la iniciativa respectarà en qualsevol cas “els drets humans”.