CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 06/10/2012

L'economia dóna un respir a Obama

Un Obama més combatiu treu rèdit de la nova dada d'ocupació per recuperar-se del seu fiasco en el primer debat. Mitt Romney aprofita el seu bon moment per girar cap al centre i provar de persuadir els indecisos.

Núria Ferragutcasas
3 min
L'economia dóna un respir a Obama

WASHINGTONSi el mes passat les dades d'atur van aigualir la festa demòcrata, ahir van ser molt ben rebudes pel president Barack Obama, que encara s'estava recuperant de la seva patacada en el primer debat presidencial. Els Estats Units van crear 114.000 llocs de treball al setembre i la taxa d'atur va baixar tres dècimes, fins a situar-se al 7,8%. Per primer cop des de l'inici de la presidència Obama, l'índex està per sota del 8%.

Pel president la nova dada d'ocupació -la penúltima abans de les eleccions del 6 de novembre- és "un recordatori que el país ha arribat massa lluny per fer marxa enrere". En un míting a Fairfax, Virgínia, Obama va dir que el país "torna a progressar" i va atacar el seu rival per voler tornar a les polítiques que van provocar la crisi.

La recessió ha destruït 8,7 milions de llocs de treball als EUA des del febrer del 2008 i 4,3 milions s'han perdut durant el mandat d'Obama. Fins al mes passat n'ha aconseguit recuperar 4,2 milions. El mercat laboral continua sent feble i encara necessita millorar molt en alguns grups, com els joves i llatins, amb índexs d'atur del 23% i el 9,9%, respectivament.

Tot i que els analistes i els mercats van rebre la dada com una bona notícia, el republicà Mitt Romney va recordar que avui encara hi ha menys llocs de treball que el 2009, quan Obama va assumir la presidència. Assegura que si es comptés la gent cansada de buscar feina, la taxa d'atur estaria al voltant de l'11%.

El nou informe d'ocupació, més positiu del que s'esperava, dominarà els pròxims dies i segurament eclipsarà part de l'impuls que Romney va aconseguir després de la seva bona actuació en el debat. Amb això sobre la taula, els dos partits han començat a redefinir les seves estratègies de campanya.

El president Obama es va despertar molt més combatiu l'endemà del debat. Alguns analistes consideren que la seva decebedora actuació es pot convertir en un revulsiu, ja que els demòcrates s'havien confiat en les últimes setmanes gràcies als seus bons resultats en les enquestes. De fet, tot i l'impàs del debat, el primer sondeig electoral després de la cita encara donava ahir dos punts de marge a Obama (46% i 44%, segons Reuters/Ipsos).

El president es va dirigir als seus seguidors a Denver amb ganes de revenja i va insinuar que el seu rival havia mentit. "Quan vaig pujar a l'escenari, em vaig trobar un subjecte molt enèrgic que deia que era Mitt Romney", va comentar Obama. "Però no podia ser Mitt Romney, perquè el veritable Mitt Romney ha estat recorrent el país durant l'últim any prometent retallades d'impostos de 5 bilions de dòlars que afavoreixen els rics".

Mitt Romney no ha pogut evitar durant mesos que les seves ensopegades i la campanya d'Obama marquessin la seva candidatura. Tot i així, gràcies a la seva bona actuació en el cara a cara de dimecres, el republicà va aconseguir variar el seu perfil i per això ara aprofita el bon moment per redefinir les seves polítiques en economia, en educació i en sanitat. Per exemple, Romney va negar que el seu pla per reduir els impostos només beneficiï els rics o provoqui un augment del deute de 5 bilions de dòlars, com assegura el president.

El candidat republicà es modera

En el debat Romney va fer l'esperat gir cap al centre, conscient que necessita els votants moderats per guanyar els comicis, i en els pròxims dies seguirà en aquest camí. "Romney es va presentar com un home raonable, no com un extremista o un ideòleg", escriu William Galston, expert de la institució Brookings.

D'altra banda, seguint la mateixa línia de moderació, Mitt Romney va dir en una entrevista a la cadena Fox que les seves afirmacions sobre el 47% dels nord-americans estaven "completament equivocades". L'exgovernador de Massachusetts es va disculpar i va afirmar que "a vegades en alguns dels centenars, o milers, de discursos es diuen coses que no són correctes, i aquest va ser un dels casos".

stats