L'ESCÀNDOL DE LES ESCOLTES
Internacional 09/06/2012

L'elit política britànica testificarà en el cas Murdoch

2 min
L'elit política britànica testificarà en el cas Murdoch

LONDRESLa investigació judicial sobre l'ètica i el comportament de la premsa britànica en relació a l'escàndol de les escoltes telefòniques per part del diari News of the World va revelar ahir una llista de polítics de primera fila -incloent-hi primers ministres del present i el passat- que testificaran durant quatre dies la setmana vinent sobre els seus lligams amb els mitjans, particularment els de l'imperi Murdoch.

Tothom sabia que membres de l'elit política britànica serien convocats. Però la concentració de pesos polítics en un lapse tan curt de temps provoca un calfred d'emoció a tots els que segueixen els alts i baixos d'aquests últims mesos d'investigació.

En un comunicat a la seva pàgina web, la investigació, liderada pel jutge Brian Leveson, va anunciar que els quatre dies d'audiències culminaran dijous amb una compareixença de tot un dia del primer ministre, David Cameron. Abans d'ell testificaran dos dels seus predecessors, el laborista Gordon Brown i el conservador John Major.

Altres estrelles de l'escena política que compareixeran són el ministre d'Hisenda, George Osborne; el líder de l'oposició laborista, Ed Miliband; el vice primer ministre, Nick Clegg, i el primer ministre escocès, Alex Salmond.

Si es jutja per les anteriors audiències, l'interrogatori se centrarà probablement en la intensitat i la textura de les seves relacions amb membres executius de News International, la filial per a la premsa britànica de News Corporation, l'empresa amb base a Nova York de Rupert Murdoch. Els lligams amb el magnat també s'investigaran.

Especialment Cameron ha tingut forts vincles amb l'exdirectora executiva de News Internacional Rebekah Brooks i amb l'exdirector del ja clausurat News of the World Andy Coulson, que es va convertir en el director de comunicacions de Cameron, tant durant l'oposició com a Downing Street.

L'escàndol de les escoltes va forçar Brooks i Coulson a dimitir l'any passat i tots dos han estat acusats de diversos delictes. A finals de maig Coulson va ser acusat de mentir sota jurament en un cas a Escòcia i Brooks ha estat acusada de conspiració per pervertir el curs de la justícia.

Un episodi eqüestre

En una de les revelacions més estranyes de les investigacions que s'han entrellaçat sobre escoltes telefòniques, amiguisme polític i corrupció policial al Regne Unit, Cameron va ser qüestionat persistentment als mitjans al març per saber si havia muntat un cavall de policia, Raisa, que Scotland Yard havia donat a Rebekah Brooks després que l'animal deixés la policia el 2008.

L'episodi eqüestre sembla reforçar les sospites dels lligams entre polítics i News Internacional, ja que Cameron i Brooks formen part del conegut com el grup Chipping Norton, un adinerat club social de camp a l'oest de Londres.

Cameron va negar al principi haver muntat el cavall a la mansió del camp de Brooks, pròxima a la casa privada del premier . Finalment, però, Cameron va reconèixer que havia muntat el cavall una vegada mentre encara era membre de l'oposició.

stats