TRANSICIÓ A PEQUÍN
Internacional 24/10/2012

L'elit xinesa insta el futur líder del partit a obrir l'economia

E. Wong / J. Ansfield
3 min
L'elit xinesa insta el futur líder del partit a obrir l'economia

THE NEW YORK TIMES / PEQUÍNDesprés que es filtrés que Xi Jinping -l'home consagrat a ser el pròxim líder del Partit Comunista xinès- s'havia reunit en privat amb un prestigiós activista pro liberatització, l'elit de Pequín va començar a fer córrer rumors sobre la importància de la trobada.

Hu Deping, el fill d'un exdirigent xinès que va visitar la casa de Xi Jinping al juliol, ha organitzat conferències informals amb els hereus de famílies poderoses dins del règim en què es discuteix com evitar que el Partit s'enfangui en la corrupció i perdi la confiança de la majoria de xinesos. La gent reunida en aquestes cites ha assegurat que Xi ha apostat obertament per les reformes.

"Hu Deping ha llançat, a través de certs canals, el missatge que s'ha anat reunint amb Xi Jinping", assegura Zhang Lifan, un historiador que coneix Hu. "Crec que tots dos intenten enviar un senyal".

Com més s'acosta la transició de lideratge a la Xina -que només és cada deu anys-, alts càrrecs xinesos, analistes polítics i intel·lectuals pressionen de nou per tirar endavant el que ells anomenen, en termes generals, "reformes" -és a dir, un més obertura del sistema econòmic i polític del Partit construït durant 63 anys de règim autoritari-. Amb l'economia xinesa desaccelerant-se, un abisme cada vegada més gran entre rics i pobres i les empreses estatals exercint encara més influència en política, els partidaris d'un canvi asseguren que l' status quo comença a ser massa escleròtic.

La majoria de les especulacions ara sobre el futur de la Xina se centren en si Xi, el fill d'un líder revolucionari que va ajudar el país a supervisar la transformació econòmica després de Mao, serà capaç de reunir la confiança de les bases del Partit i de donar prou raons econòmiques per tirar endavant les polítiques que els reformadors consideren necessàries per frenar les diferències socials i mantenir la Xina com a superpotència. Xi, però, no ha revelat les seves intencions, ja que per sobreviure dalt de tot de la cúpula del Partit no es poden mostrar massa aviat les cartes, segons afirmen els analistes.

Però els missatges que arriben a Xi són cada vegada més clars: un grup significatiu de persones que l'envolten insten el Partit a adoptar més polítiques liberals. L'objectiu és recuperar la legitimació de què gaudia quan era una força revolucionària.

La dura expulsió el mes passat de Bo Xilai, que va intentar guanyar-se tant tradicionalistes com maoistes abans de caure en desgràcia, ha donat ànim també als liberals que demanen als líders del Partit que adoptin canvis sistemàtics. Hu Shuli, un periodista xinès que segueix Xi, ha publicat un editorial aquest mes a la seva revista ( Caixin ) titulat "Bo Xilai com a catàlisi de les reformes polítiques".

La dècada perduda de Hu Jintao

Però per tirar endavant canvis sistemàtics en els pròxims anys, Xi també necessitarà el suport de l'actual líder del partit, Hu Jintao. Quan Hu va arribar al poder el 2002 va ser rebut amb esperança per molts liberals i occidentals, pensant que faria moltes reformes. Deu anys després, molts analistes qualifiquen ara els anys de govern de Hu i Wen Jiabao, el primer ministre xinès, com "la dècada perduda". Molts, a més, alerten que Xi juga amb foc amb la intenció de repudiar les polítiques de Hu en un règim acostumat a l'status quo .

stats