Publicitat
Publicitat

ESTATS UNITS

La primera dona candidata a la presidència dels EUA: Clinton fa història

El partit Demòcrata confirma oficialment que Hillary Clinton serà la candidata a la Casa Blanca

L'exsecretària d'Estat Hillary Clinton ha fet història en convertir-se en la primera dona candidata a la Presidència dels Estats Units per un dels dos grans partits del país, el Demòcrata. Els demòcrates ha nominat de forma oficial Clinton, una de les dones més famoses dels Estats Units, que tindrà davant el repte de mantenir per als demòcrates la Casa Blanca.

"Si hi ha alguna nena que s'ha quedat desperta fins tard per escoltar-me, deixeu-me dir-li que jo puc ser la primera dona president però una de vosaltres serà la pròxima", ha dit hores més tard en un missatge televisat des de Nova York i després de les imatges dels 44 presidents nord-americans, tots homes, i d'un vidre que s'ha esmicolat.

El segon dia de la convenció demòcrata, que se celebra a Filadèlfia, ha suposat l'enèsima oportunitat de l’ex primera dama, exsenadora de Nova York i exsecretària d’Estat per presentar-se a un país que creu que ja la coneix massa bé. Molts amics de la candidata presidencial demòcrata, però, insisteixen que els seus conciutadans no coneixen la Hillary “real”: una dona divertida, carinyosa, propera i treballadora.

La seva carrera política de més de tres dècades no ha servit per desemmascarar una dona de mil cares. Per als votants republicans, és una criminal, una corrupta i una ambiciosa sense escrúpols. Per a alguns progressistes, seguidors de Sanders, una candidata de les elits i comprada per Wall Street i els lobis.

Als anys 90, com a primera dama, molts l’odiaven primer per ser una feminista radical i impulsar una reforma del sistema de salut “socialista” i, més tard, la van repudiar per no haver deixat el seu marit pels escàndols sexuals. Aquesta decisió la va convertir, per a molts, en una dona calculadora i amb afany de poder.

L'encarregat d'humanitzar Hillary

Bill Clinton ha sigut el gran encarregat de mostrar la cara més humana de Hillary aquesta matinada. L’expresident nord-americà ha presentat la seva dona com una gran lluitadora per la justícia social i defensora dels drets de les dones i de les criatures.

" Hillary és la millor agent de canvi que he conegut mai", ha dit entre grans aplaudiments i ovacions. Clinton ha explicat que la seva història d'amor es va iniciar la primavera de 1971 al campus de la Universitat de Yale i com, des de llavors, no han deixat "de caminar i riure junts". "És la meva millor amiga", ha confessat, amb uns ulls mig negats, i ha admès que han tingut moments difícils. 

Bill s'ha mostrat orgullós d'una dona que des de molt jove ha lluitat pels desfavorits. Després de repassar la trajectòria política de Hillary, ha assegurat que el seu retrat no coincideix amb el que fa la l'oposició republicana. "Això és per què un és real i l'altre és inventat", ha dit.

Altres persones, amics i ciutadans corrents, han ajudat a millorar la imatge de Hillary Clinton. La dona que ja de jove era una apassionada de la política. A Wellesley College, la universitat elitista per a noies on va estudiar abans de llicenciar-se en dret per la Universitat de Yale i de conèixer el seu futur marit Bill, va ser presidenta del club dels joves republicans. Més tard, en l’Amèrica de les protestes contra la Guerra del Vietnam i les marxes pels drets civils, Hillary es va convertir en demòcrata. 

Durant els seus primers passos en la política, Clinton ja va demostrar que era una idealista pragmàtica. “El nostre repte és practicar la política com l’art de fer que el que sembla impossible sigui possible”, va dir en el discurs de la seva graduació a Wellesley.

Una candidata impopular

Els demòcrates esperen que la seva festa política a Filadèlfia ajudi a millorar la popularitat de la seva candidata. Un 57% dels nord-americans tenen una imatge desfavorable de l’excap de la diplomàcia nord-americana, segons un sondeig publicat ahir per Gallup. I més d’un 60% no creuen que sigui honesta.

Unes xifres com aquestes enfonsarien la campanya de qualsevol polític. Però Clinton té la sort que el seu rival, el magnat immobiliari Donald Trump, és una mica més impopular que ella

Tanmateix, això no és cap consol. Una bona part dels demòcrates veuen amb bons ulls Clinton: la veuen com una dona treballadora, intel·ligent i amb experiència. Però el partit ha revelat aquests dies que té dificultats per mostrar unitat rere la seva candidatura.

Els partidaris de Bernie Sanders s’han fet sentir al pavelló Wells Fargo de la ciutat que va veure néixer la Constitució nord-americana. Molts no accepten la candidata, malgrat que el senador de Vermont va demanar de manera clara el vot per a Clinton la nit del dilluns passat.

Ahir, durant el procés per nominar l’ex primera dama, hi va haver nous crits de protesta dels sanderistes, que es resisteixen a donar-se per vençuts. La nit abans, Sanders els va dir que s’havien de sentir “orgullosos” per la revolució política que han posat en marxa per transformar el país. “ Aquesta revolució continua”, va dir, i va afegir que ha aconseguit que el Partit Demòcrata adopti el programa electoral més progressista de la seva història.

Clinton, que ahir es va convertir oficialment en la candidata demòcrata i en la primera dona candidata d’un gran partit a aspirar a la Casa Blanca, espera que la seva enèsima presentació al país serveixi, aquest cop sí, per mostrar el seu jo real i guanyar la confiança no tan sols dels seguidors de Sanders sinó de la gran majoria dels seus conciutadans per derrotar Trump al novembre.