POLÈMICA POLÍTICA A ITÀLIA
Internacional 02/09/2012

L'entorn de Berlusconi ataca el president Napolitano

Sandra Buxaderas
2 min
L'entorn de Berlusconi ataca el president Napolitano

ROMASilvio Berlusconi ha desaparegut del primer pla polític a Itàlia d'ençà que es va veure obligat a dimitir el novembre passat, però, des de l'ombra, l'encara home fort de la dreta ha avalat un muntatge mediàtic per desacreditar el cap de l'estat italià, Giorgio Napolitano. La revista de la seva propietat, Panorama , ha publicat una presumpta conversa telefònica en què el president de la República carrega contra el Cavaliere. Els jutges que haurien enregistrat la suposada conversa, però, l'han donat per falsa.

Amb aquest article de Panorama , Berlusconi obté una revenja sobre el president Napolitano, que el novembre passat el va deixar caure per substituir-lo pel tecnòcrata Mario Monti. Ho fa just quan Napolitano ha de començar a pilotar la fi de la legislatura.

Alhora, Berlusconi reprèn la idea que els jutges italians es dediquen a espiar sense límits i que, per tant, cal atendre les peticions del seu partit, el Poble de la Llibertat (PdL), per aprovar una llei que limiti l'ús de les escoltes telefòniques. De passada, Berlusconi vol deixar en evidència els fiscals de Palerm, que en el passat van investigar si el Cavaliere es va fer ric amb els diners de la Màfia i si hi va pactar amb fins polítics.

La història neix d'una investigació dels fiscals de Palerm, que interceptaven el telèfon d'un exministre de l'Interior per descobrir un presumpte pacte entre l'estat italià i la Màfia durant els anys 90, i van topar amb dues converses amb Napolitano. El cap d'estat va denunciar els fiscals fa un mes davant el Tribunal Constitucional per no haver destruït les cintes, que són inutilitzables jurídicament, ja que no estaven autoritzats a interceptar-lo.

El líder del partit Itàlia dels Valors, Antonio Di Pietro, que està en guerra amb Napolitano, ha aprofitat l'afer per sembrar dubtes sobre una possible implicació del president en el suposat pacte dels anys 90 amb la Màfia, que hauria acabat amb els assassinats dels cèlebres jutges Antonio Borsellino i Giovanni Falcone.

El contingut de la cinta

Panorama no publica el contingut de la conversa, sinó que es limita a donar crèdit a veus que asseguren que Napolitano carrega contra Berlusconi per haver "enterbolit la imatge internacional d'Itàlia", a més de malparlar de Di Pietro i dels jutges de Palerm.

El fiscal en cap de Palerm, Francesco Messineo, ha assegurat que aquesta informació no es correspon amb el que diu Napolitano a la cinta.

Napolitano ha qualificat l'article de Panorama com d'"una tèrbola maniobra desestabilitzadora", i ha afegit que "és risible la pretensió de voler fer xantatge al cap de l'estat". El govern de Monti i els partits d'esquerra han defensat Napolitano. Fins i tot li han fet costat els dirigents més moderats del PdL, com l'exministre d'Exteriors Franco Frattini.

Berlusconi afirma en una entrevista que publica avui Il Foglio que ell no té res a veure amb la filtració, i assegura ser "lleial" a Napolitano. Però no renya Panorama , sinó que defensa la publicació. A més, el seu entorn polític i mediàtic ha aprofitat la situació per exigir el vell projecte de Berlusconi: una llei per limitar les escoltes telefòniques.

stats