Publicitat
Publicitat

PALESTINA

L’escalada de violència entre palestins i israelians ja s’ha cobrat 31 vides

Quatre nous atacs a ciutadans i soldats israelians als carrers de Jerusalem, amb apunyalament o intent d’apunyalament, es van sumar ahir a l’escalada violenta que en els últims 12 dies ja ha provocat la mort de 27 palestins i 4 israelians. Una escalada que amenaça de fer esclatar una Tercera Intifada palestina, a la qual ja va cridar divendres el líder de Hamàs. Ahir una quarantena de joves palestins van passar la tanca que encercla la franja de Gaza i van entrar en territori israelià, alguns d’ells en motocicletes. Un portaveu de l’exèrcit israelià va confirmar que “dotzenes d’amotinats van trencar la tanca de seguretat”. Soldats israelians van contenir la fuga “disparant munició real, pilotes de goma i gasos lacrimògens”, segons van explicar oficials de seguretat de Gaza. Tres dels infiltrats van resultar ferits per pilotes de goma i dotzenes es van desmaiar en inhalar el gas, segons el ministeri de Salut palestí.

Mentrestant, a Jerusalem, un noi palestí de 19 anys va ser abatut a trets per la policia després d’intentar apunyalar un agent que el va aturar i li va demanar que tragués la mà de la butxaca, en creuar la Porta dels Lleons, per accedir a la ciutat vella. Hores més tard un altre agent va demanar a una noia palestina que li mostrés el bolso i ella en va treure un ganivet. Va ferir lleument el policia i va resultar ferida greu pels trets dels agents. A la colònia jueva de Pisgat Zeev, també a Jerusalem, dos palestins van atacar un israelià de 24 anys i el van ferir greument. Un d’ells va ser abatut a trets i l’altre detingut. Finalment, al vespre un altre palestí va morir abatut després de ferir dues persones en un autobús a Jerusalem.

Avui es preveu que hi hagi nous disturbis: s’ha convocat una vaga general a les ciutats israelianes de majoria àrab, que s’ha anomenat un “dia de la ira” a Cisjordània. Alhora, hi ha prevista una concentració d’israelians d’extrema dreta a Jerusalem, informa Efe.