Publicitat
Publicitat

L'Església catòlica, després del sí irlandès al matrimoni homosexual: "Hem de reaccionar"

L'arquebisbe de Dublín diu que el sí en referèndum és una "revolució social" i que la jerarquia ha de "revisar la realitat"

L'arquebisbe de Dublín, Diarmuid Martin, ha afirmat aquest dissabte que el sí de l'electorat irlandès al matrimoni homosexual és un exemple de la "revolució social" que travessa "des de fa temps" el país i ha reconegut que l'Església catòlica ha de reaccionar a aquests canvis.

Amb la majoria dels sufragis del plebiscit de divendres computats i assegurada ja la victòria del sí, Martin ha concedit que ha arribat el moment que la jerarquia catòlica iniciï un procés de profund debat i de "revisió de la realitat". El màxim dirigent de l'arxidiòcesi de Dublín, la més important del país, ha assegurat que els responsables catòlics han de trobar un "nou llenguatge" per propagar més eficaçment el missatge de l'Església, sobretot entre els més joves, el vot dels quals ha resultat clau en la consulta sobre el matrimoni entre parelles del mateix sexe.

Amb la victòria del sí, el matrimoni entre parelles del mateix sexe serà reconegut per l'article 41 de la carta magna, fet que li concedirà protecció constitucional i l'equipararà al matrimoni tradicional.

Durant la campanya, l'Església catòlica, amb el suport d'un reduït però cridaner nombre de grups conservadors, antiavortistes i una minoria de senadors i diputats, ha defensat l'argument que el matrimoni homosexual atempta contra els valors de la família tradicional i que modificarà radicalment els processos d'adopció i de maternitat subrogada, alhora que erosionarà els drets del menor.

La República d'Irlanda ja va promulgar el 2010 la llei de relacions civils, que, per primera vegada en aquest país, concedia reconeixement legal a les parelles de fet del mateix sexe, però eludia qualificar aquestes unions de "matrimoni" i les deixava sense protecció constitucional.