Internacional 14/09/2014

L'esquerra guanya les eleccions a Suècia, però la ultradreta es converteix en tercera força

Els socialdemòcrates recuperen el govern després de 8 anys a l'oposició

Ara
2 min

BarcelonaL’esquerra sueca va guanyar ahir les eleccions legislatives, tot i que sense majoria absoluta, amb el 43,6% de vots davant el 39,3% de l’aliança de centredreta que ha governat el país els últims 8 anys. La derrota del primer ministre conservador, Fredrik Reinfeldt, és aclaparadora. En tancar l’edició, amb el 89% de districtes electorals escrutats, el Partit Socialdemòcrata era el més votat (31,1%), a molta distància del segon, el conservador Partit Moderat (23,1%). Els ultraconservadors Demòcrates de Suècia van obtenir el 13% dels vots, el doble que fa quatre anys, i es van situar com a tercera força. Iniciativa Feminista es va quedar a les portes d’arribar al 4% requerit per entrar al Parlament.

El socialdemòcrata Stefan Löfven serà l’encarregat de formar govern, però en condicions precàries: el seu resultat és només unes dècimes millor que el de 2010. Reinfeld es va comprometre a retirar-se en cas que l’oposició el superés a les urnes, per no entrar en una coalició amb el partit ultradretà, sotmès a un cordó sanitari per tota la resta de formacions. Però Löfven no ho tindrà fàcil perquè els resultats de la ultradreta reforcen el seu paper d’àrbitre. Serà insuficient una coalició amb els seus aliats naturals, els ecologistes (6,8% de vots), i haurà d’arribar també a acords amb el Partit de l’Esquerra (5,7%), del qual s’havia volgut distanciar.

El gir electoral s’explica pel malestar amb les polítiques neoliberals del govern de centredreta (una aliança de moderats, liberals, cristianodemòcrates i centristes) que han erosionat l’estat del benestar, segell d’identitat del país: les reformes neoliberals han suposat rebaixes fiscals, però també privatitzacions i desregulació. Els informes Pisa registren una caiguda dels resultats educatius (un terç de les escoles són privades) i hi ha moltes veus crítiques amb la creixent desigualtat social. L’atur entre els joves se situa al 21% (gairebé el triple del conjunt de la població), tot i que Suècia ha esquivat la crisi fins ara (el PIB va créixer l’any passat un 1,6%) i també hi ha crítiques pels problemes a la sanitat i els serveis d’atenció a la gent gran.

Demòcrates de Suècia, sorgit fa 20 anys d’un grup neonazi, ha sabut explotar l’alarma social davant la creixent arribada de refugiats (80.000 l’any passat, sobretot iraquians i sirians).

stats