Publicitat
Publicitat

PORTUGAL

L’esquerra portuguesa anuncia un govern alternatiu a Passos Coelho

Pacte a tres

Canvien les tornes a Portugal. La principal força d’oposició, el moderat Partit Socialista, va plantejar ahir al president de la República, Aníbal Cavaco Silva, una “solució alternativa” de govern, que consisteix en un pacte a tres amb la formació marxista Bloc d’Esquerres i l’històric Partit Comunista. D’aquesta manera, el secretari general dels socialistes, António Costa, va donar per acabades les converses amb l’ex primer ministre conservador Pedro Passos Coelho, i feia virar Portugal cap a una nova direcció “que beneficiï i garantitzi la voluntat inequívoca expressada pels portuguesos, que van demanar un canvi de política”, segons va argumentar. Catarina Martins, la portaveu del Bloc d’Esquerres, també va assistir al palau presidencial per reunir-se amb Cavaco Silva i va afirmar que, a partir d’ara, queden enrere les discrepàncies amb el Partit Socialista, ja que cal assegurar “un govern que giri full a la dreta”.

La pertinença a la zona euro i l’OTAN, rebutjades pels comunistes i el Bloc d’Esquerres, són dos dels temes espinosos que han enfrontat sempre aquestes dues formacions amb el centreesquerra. Per això tots tres s’han afanyat a detallar que, si governen, el focus es posarà en temes socials i interns com protegir els salaris, blindar les pensions i fomentar l’ocupació. El Bloc d’Esquerres, agermanat amb la formació grega Syriza i l’espanyola Podem, va duplicar el seu suport les últimes eleccions.

Tot en mans de Cavaco Silva

El president de Portugal, Cavaco Silva, és ara qui té l’última paraula, encarregat de decidir qui serà el pròxim primer ministre. De tarannà conservador, s’espera que la seva elecció sigui Pedro Passos Coelho, al capdavant del país des del 2011, ja que la seva formació va ser la més votada. Ara bé, la decisió no està exempta de perills. Si això és així, els conservadors hauran d’obtenir després de la designació l’aprovació d’una àmplia majoria parlamentària per començar a governar. Però els números no donen. Mentre que la unió de centredreta suma 107 escons, la nova proposta tripartida d’esquerres arriba als 122, una xifra que està per sobre de la majoria absoluta, fixada en els 116. El govern portuguès, doncs, no està decidit i caldrà veure si els pròxims dies agafa forma la nova coalició o s’opta per un govern provisional que pot desembocar en noves eleccions.