ESTATS UNITS
Internacional 27/12/2012

El tipus de fusell de l'assassí de Newtown, estrella de les fires d'armes als EUA

El fusell semiautomàtic s'ha convertit en l'estrella de les fires d'armes després de la massacre de Newtown. Els propietaris d'armes temen la seva prohibició i defensen més seguretat a les escoles

Núria Ferragutcasas
3 min
UNA ALTRA FIRA DE NADAL Una parada amb diferents rifles en un mercat a Kansas (Missouri) dissabte passat. La possibilitat que Washington il·legalitzi els fusells semiautomàtics al gener n'ha disparat el preu, com també el de les municions. Entre aquest tipus de mercats i internet es venen cada any sense cap mena de control el 40% de les armes dels Estats Units.

Mesa (Arizona)El Doug es passeja per la fira d'armes de Mesa (Arizona) amb dos fusells semiautomàtics, un a cada mà, i un cartell de cartró penjat al coll amb el missatge "En venda" i la descripció de les dues armes. "Si ets capaç de protegir-te, és menys probable que t'ataquin", diu convençut aquest propietari de més de 20 pistoles i rifles. "A casa, tinc armes a cada test i, fins i tot, una a la dutxa".

La Segona Esmena de la Constitució dels Estats Units -explica el Doug- recull el dret de portar armes perquè els ciutadans puguin defensar-se d'un govern corrupte i opressor. "Hitler va ser un dels primers mandataris a favor del control d'armes", raona, i afegeix que el seu país encara seria una colònia britànica si no fos per aquest dret.

La matança de 20 nens i sis adults en una escola de Newtown (Connecticut) ha tornat a desencadenar la controvèrsia sobre el control d'armes. Aquest cop, el debat que ressorgeix sempre després d'una massacre pot ser diferent davant la magnitud de la tragèdia. El president Barack Obama ha promès endurir l'accés a les armes i impulsar la prohibició dels fusells d'assalt a partir del gener.

"M'encanten aquests dos rifles, però si algú em fa una bona oferta me'ls vendré", afirma el Doug, que espera aconseguir 1.500 dòlars per l'un i 1.300 per l'altre. "Em van costar 800 i 600 dòlars respectivament, però els preus han pujat molt".

Els preus de fusells semiautomàtics com l'AR-15 s'han disparat en vista de la possibilitat que es restringeixin. Tot i així, segons els venedors, l'article més sol·licitat aquests dies de festes a les fires que es fan arreu del país és la munició per a aquesta arma. L'AR-15, una versió civil del militar M-16, va ser el model que va utilitzar Adam Lanza el 14 de desembre per provocar una de les pitjors massacres de la història.

Els preus es disparen

"El preu dels carregadors de més de 30 bales s'ha quadruplicat. Abans costaven 10 dòlars, ara 40", diu Samford mentre mira un dels expositors d'armes antigues. Confessa que porta quatre pistoles a sobre i assegura que, gràcies a elles, va evitar que el robessin. Per Samford, la cultura d'armes està molt arrelada al país, sobretot al sud-oest. "Hi hem crescut i són necessàries per protegir-nos, ja que algunes famílies viuen en granges en àrees remotes".

Entre les parades de pistoles de col·leccionista, ganivets i fusells d'assalt, Edward Spites intenta vendre la seva novel·la d'intriga ambientada en un Washington corrupte. "El problema no són les armes sinó les persones i els propietaris d'armes irresponsables", afirma Spites, que creu que la massacre de Newtown va ser culpa de la mare perquè "no va fer res per impedir l'accés a les armes del seu fill malgrat saber que no estava bé". Segons aquest policia jubilat, la prohibició dels fusells d'armes "no solucionarà res" i "restringirà el dret a portar armes".

Tanmateix, Spites creu que cal impedir que criminals i malalts mentals puguin comprar una pistola. Des del 1994, quan es va aprovar la llei Brady, totes les botigues d'armes han de verificar els antecedents penals i psiquiàtrics del comprador, però la legislació no s'aplica als venedors privats en fires ni a internet. Actualment, un 40% de les armes es venen sense fer aquesta verificació. "Això s'hauria de canviar. Amb la tecnologia que tenim avui, tothom hauria de poder saber a qui ven una arma", assegura Spites.

Per Mike Polak, venedor de fusells d'assalt, no calen més regulacions sinó executar bé les que ja s'han aprovat. "La gent compra aquests rifles per fer esport i perquè són divertits", diu, i explica que la seva filla sap muntar aquests tipus d'arma i disparar-la des dels sis anys. "¿Veu aquell fusell de color de rosa? És de la meva filla". Polak creu que les armes no són perilloses si se les respecta i considera que s'hauria de posar més policia a les escoles per impedir matances com la de Newtown. "Els mestres haurien de poder portar armes per protegir els nostres fills", conclou.

stats