REVOLTA A SÍRIA
Internacional 15/08/2012

L'excap del govern sirià diu que el règim s'esfondra

Riad Hijab, el primer ministre sirià que va desertar fa una setmana, hauria pogut desaparèixer discretament. Però ahir va voler dir al món que el règim es descompon. Un nou cop per a Al-Assad.

Cristina Mas
2 min
AMAGATS A LES CASES  Combatents de l'Exèrcit Sirià Lliure lluiten des de les cases  a Alep per protegir-se de l'aviació i l'artilleria del règim.

BARCELONA.Riad Hijab, el primer ministre de Síria que va desertar la setmana passada, va trencar ahir el silenci. En una roda de premsa a Amman, va assegurar que el règim de Baixar al-Assad s'està enfonsant i que ha perdut el control sobre el 70% del territori. També va instar els altres alts càrrecs del règim a seguir el seu exemple i va demanar a l'exèrcit que, "com a Tunísia i a Egipte, es posi al costat del poble". Hijab no va aclarir si s'afegeix a alguna facció dels rebels i va assegurar que no pretén "optar a cap càrrec" en el futur, però el seu discurs dóna a entendre que no renuncia a jugar algun paper polític en la Síria post Baixar al-Assad.

"Els puc assegurar, des de la meva experiència, que el règim s'està esfondrant moralment i financerament, i que té problemes en l'escalada militar", va afegir l'ex primer ministre, que es va fugar amb la seva família a Jordània només unes setmanes després de ser nomenat per Al-Assad i es va convertir en el desertor polític de més rang que s'ha passat al bàndol de la revolta.

Mentre la batalla d'Alep, la ciutat més gran del país, continua, l'ONU va enviar ahir la baronessa Valerie Amos, coordinadora d'emergències, a Damasc per discutir amb el règim l'assistència humanitària a la població civil desplaçada o atrapada pels combats. Amos, que va entrar a Síria en un comboi per terra procedent del Líban, es va reunir amb les autoritats de Damasc i amb els responsables de la Mitja Lluna Roja local.

A diferència del que va passar amb el règim libi de Muammar al-Gaddafi, l'ONU i la Lliga Àrab es resisteixen a trencar per ara la interlocució amb Damasc. Ahir es va anunciar que Lajdar Brahimi, diplomàtic algerià, serà el nou mediador amb Síria després de la dimissió de Kofi Annan a principis d'agost.

Sense cobertura al cel

Els Estats Units van allunyar ahir la perspectiva d'una altra de les cartes que es van jugar a Líbia: la imposició d'una zona d'exclusió aèria per evitar els atacs de l'aviació siriana sobre la població, com reclamen els rebels des de fa setmanes. El secretari de defensa, Leon Panetta, va dir que aquesta opció "no és ara mateix una prioritat".

stats