PRÒXIM ORIENT
Internacional 12/03/2015

L’exèrcit iraquià avança a Tikrit amb el suport de l’Iran

Les tropes de Bagdad combaten barri a barri contra l’Estat Islàmic a la ciutat natal de Saddam Hussein

Ethel Bonet
4 min
Milicians iraquians participaven ahir en l’ofensiva per recuperar Tikrit, 160 quilòmetres  al nord de Bagdad.

BeirutBagdad ha llançat l’ofensiva més important fins ara per recuperar el control del nord de la província de Saladí i la seva capital, Tikrit, en mans de l’Estat Islàmic des del juny de l’any passat. La campanya militar compta amb un total de 30.000 efectius entre soldats de l’exèrcit i la policia i combatents xiïtes de les milícies progovernamentals, a més de l’aviació iraquiana. Des de dimarts passat les operacions se centren a alliberar Tikrit, la ciutat natal de Saddam Hussein, el dictador derrocat en la invasió nord-americana del 2003. Segons fonts militars, l’exèrcit va recuperar ahir el control del 75% del barri d’Al-Qadesiya, al nord de la ciutat. A més, les forces iraquianes van entrar a les zones d’Al-Diyum, Al-Hayakel i Al-Sinai, situades a l’oest de la població. Les tropes de Bagdad van imposar també el seu control sobre un hospital del nord de Tikrit, i al capdamunt de l’edifici hi van hissar la bandera iraquiana.

Les forces regulars i els milicians xiïtes han imposat el seu control en l’estratègica ruta que uneix la localitat d’Al-Alam, recuperada fa tres dies, amb l’àrea d’Al-Fatha. Aquesta zona és un nucli important de transports i comunicacions entre les províncies de Saladí, Kirkuk (nord-oest), Nínive (nord) i Al-Anbar (oest). Ara l’exèrcit avança cap a Al-Fatha, i ja ha pres el control total dels jaciments de cru de la zona d’Albu Oyeil. La batalla de Tikrit determinarà com de ràpid poden avançar més cap al nord les forces iraquianes i intentar recuperar Mossul, la principal ciutat sota control dels jihadistes.

A diferència del que ha passat en altres ofensives contra feus de l’EI, l’àmplia campanya militar per recuperar la ciutat natal de Saddam no ha comptat amb els bombardejos de la coalició internacional liderada pels Estats Units. Des del principi, Washington manté reserves sobre la participació de les milícies xiïtes, dirigides per l’Iran, en el conflicte. Funcionaris nord-americans adverteixen des de fa temps del perill que suposa la presència de milicians xiïtes en àrees de majoria sunnita, com és el cas de la província de Saladí, ja que podria derivar en un bany de sang sectari.

Els actes de revenja contra sunnites a mans de milícies xiïtes ja han començat. Segons testimonis citats per l’agència Efe, les Brigades de Hezbol·lah i la Lliga dels Justos, totes xiïtes, ja han comès assassinats de civils i han cremat cases a Albu Oyeil. El general retirat Ahmed Khaled al-Naseri, veí d’aquesta població, ha advertit que aquestes milícies proiranianes estan prenent represàlies contra els residents d’Albu Oyeil, als quals acusen d’estar implicats en una massacre contra la base militar Spiker, que va causar la mort de centenars de soldats xiïtes l’any passat.

L’ampli suport militar de l’Iran al govern xiïta de Bagdad, així com l’entrenament i el finançament de les milícies xiïtes, inquieta altres socis àrabs de la coalició, principalment els països del Golf.

La fotografia que va circular ahir a les xarxes socials del general iranià Qasem Soleimani al front de Tikrit confirma la sospita que el cap de la temuda força d’elit Quds lidera la campanya militar a la província de Saladí. Aquest cos militar creat després de la revolució iraniana del 1979 és “l’encarregat de les operacions a l’estranger dels Guardians de la Revolució”, puntualitza a l’ARA el coronel retirat Nizar Abdelkader. El general Soleimani s’ha convertit en “una mena de cap de la diplomàcia iraniana, encarregat dels assumptes de seguretat militar a l’exterior”, insisteix l’analista libanès.

Washington posa distància

El secretari d’Estat nord-americà, John Kerry, va reconèixer fa uns dies que estan al cas de les activitats militars de l’Iran en territori iraquià. No obstant això, Kerry va recalcar que no hi ha cap coordinació entre Washington i Teheran. “Si els Estats Units són transigents amb l’Iran és perquè ha arribat un moment crucial en les negociacions nuclears i seria un error pressionar Teheran en altres assumptes”, explica Abdelkader.

Que es tanqui un pacte nuclear amb l’Iran ha alarmat les potències àrabs sunnites, especialment la monarquia de l’Aràbia Saudita, enemiga acèrrima de la República Islàmica. El ministre d’Exteriors saudita, el príncep Saud al-Faisal, va expressar la seva preocupació fa uns dies. “La situació a Tikrit és un excel·lent exemple del que ens preocupa. L’Iran s’està apoderant del país”, va dir el cap de la diplomàcia saudita en referència al poder militar que està obtenint el règim dels aiatol·làs en la guerra de l’Iraq contra l’Estat Islàmic.

L’EI mata un suposat espia del Mossad

L’Estat Islàmic (EI) va publicar ahir un vídeo propagandístic que mostra com un noi mata a trets un home acusat d’espiar per al Mossad, el servei secret israelià, a Síria. En la gravació, el menor obre foc contra el presoner després d’un discurs en francès d’un milicià que amenaça Israel. La víctima, identificada com a Mohamed Said Ismail Musalam, explica davant la càmera com va ser captat pel Mossad. Musalam, que afirma que és àrab israelià i resident a Jerusalem, diu que la intel·ligència israeliana li va proposar viatjar a Síria per infiltrar-se en l’EI, on va ser descobert després de trucar al seu pare. Al gener els jihadistes havien difós un vídeo en què un menor matava dos presumptes espies russos.

stats