Internacional 04/08/2012

L'exèrcit es concentra a exterminar els rebels a Damasc i Alep

Ara
2 min
Un membre de l'Exèrcit Sirià Lliure mostra projectils llançats per l'exèrcit a Homs.

Les posicions dels rebels a Damasc van recular ahir quan desenes de tancs de les forces governamentals van prendre el barri de Tadamun, l'última bossa de resistència dins la capital siriana. Segons fonts de l'oposició, la major part d'aquest barri del sud de la capital havia caigut al vespre a mans de les tropes lleials al règim de Baixar al-Assad.

Alhora l'exèrcit va reprendre els bombardejos sobre les poblacions perifèriques del sud-oest de la capital, on dimecres almenys 43 persones van ser assassinades, segons testimonis de l'oposició, en una operació militar porta per porta. També hi ha combats als voltants de l'aeroport militar de Marj al-Sultan, informa l'Observatori Sirià de Drets Humans, amb seu a Londres.

Fa només tres dies el règim semblava que havia recuperat el control de la capital, després d'una sèrie d'ofensives rebels aparentment organitzades des de Tadamun, que van arrencar amb l'atemptat del 18 de juliol que va costar la vida a quatre alts responsables de la seguretat. La represa dels combats, però, mostra els límits de les contraofensives de l'exèrcit.

Refugiats palestins

El foc de morter va matar dijous a la nit almenys 21 palestins del camp de refugiats de Iarmuk, segons va denunciar el mateix observatori. L'operació va ser durament condemnada pel president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, que la va qualificar de "crim odiós perpetrat contra el nostre poble". El camp de Iarmuk és el més poblat de Síria, amb 148.500 palestins inscrits oficialment en els registres de l'ONU. El règim de Baixar al-Assad sempre ha utilitzar la coartada de la seva retòrica antiisraeliana per trobar una legitimació entre les masses àrabs, dins i fora del país.

Fora de Damasc, el setge d'Alep, la capital econòmica de Síria, es manté. Ahir el tall de les línies telefòniques del barri d'Al-Arbaïne, l'escenari d'una ofensiva de l'exèrcit, dificultava la verificació de les notícies sobre una nova massacre. Ahir a la nit es registraven forts combats al barri de Saladí, el primer de la ciutat pres pels rebels.

stats