Publicitat
Publicitat

L'exèrcit israelià aborda la Flotilla de Gaza

Els organitzadors denuncien l'acció de "pirateria" mentre el primer ministre, Benjamin Netanyahu, elogia "l'eficient i decidida" tasca de les forces militars per aturar els activistes

Forces navals de l'exèrcit israelià han abordat la matinada d'aquest dilluns un vaixell de la Flotilla de la Llibertat III, quan navegava cap a Gaza per intentar trencar el bloqueig imposat per Israel a la Franja palestina.

Els militars han fet public un comunicat on s'exposa que "després d'esgotar tots els canals diplomàtics" el govern ha ordenat que la Marina redirigís el vaixell Marianne per "impedir el trencament del bloqueig". En l'embarcació viatgen 18 activistes entre els quals el diputat palestí Basel Gatas, l'expresident de Tunísia, Monzef Marzouki i l'eurodiputada espanyola Ana Miranda. Han informat també que no ha sigut necessari l'ús de la força i que el procés ha transcorregut sense incidents.

En declaracions a l'agència EFE, Manuel Espinar, activista de l'organització Rumbo a Gaza, ha explicat que el vaixell havia estat sota vigilància constant per part d'embarcacions i avions militars. Espinar ha denunciat que " una vegada més, Israel no compleix les normes de la llei internacional" i que assaltar un vaixell "pacífic i civil" en aigües internacionals significa una "vulneració del dret internacional".

Hores abans de l'abordament, els mitjans de comunicació havien informat que els tripulants de les naus de la Flotilla serien interceptats i rebrien una carta signada pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, en la que se'ls diu que "s'han equivocat de rumb" i que "potser tenien intenció de viatjar a un lloc aprop d'Israel: Síria" on segons el mandatari, el règim d' Assad està "assassinant la seva pròpia gent".

Netanyahu ha felicitat les forces armades per la seva tasca "decidida i eficient" i ha afegit que la flotilla no és res més que una demostració "d'hipocresia i mentides" que "només ajuda l'organització terrorista Hamas".

Les autoritats han començat a transportar l'embarcació al port d' Ashdod, al sur-oest del país, on s'espera que arribi durant les properes hores.