28/10/2012

L'extrema dreta grega aterra a Nova York

2 min
Membres del partit Alba Daurada el 6 de maig celebrant a Salònica els bons resultats electorals a les legislatives.

L'Alba Daurada és un partit, una milícia organitzada contra els immigrants, un moviment feixista vestit d'organització caritativa, una força política que s'estén cada cop amb més contundència per una Grècia en mans d'un govern feble i entre una classe mitjana que se sent abandonada.

Desenes de grecs fan cua cada dia davant els locals del partit d'extrema dreta per demanar ajuda. Unes cartilles amb una mena d'esvàstica a la tapa serveixen per repartir menjar entre les famílies nombroses o les que estan a l'atur. Els homes busquen consell sobre com poden trobar feina. Els botiguers els demanen protecció.

L'Alba Daurada, que en tres anys va passar de ser una força residual a aconseguir 18 dels 300 escons del Parlament, ha aconseguit el carrer, amb la impunitat que li han regalat uns governs miops i la connivència d'una part de la policia. S'han implantat al territori i a la xarxa i ara, a més, han creuat aquestes fronteres, que ells volen hermètiques per als immigrants, a la recerca de la diàspora grega.

"Només per als grecs"

Christos Skartalatos, propietari d'un petit cafè al barri de Queens de Nova York, explicava fa poc a un diari nord-americà com el mes passat un home, que es va identificar com a membre de l'Alba Daurada, el va visitar al seu establiment. Volia deixar algunes targetes del partit neonazi al costat de la caixa registradora. Skartalatos no s'hi va negar, i reconeix que les targetes van volar en menys d'una setmana. La simbologia, els missatges i els partidaris de l'extrema dreta grega s'han començat a fer més visibles entre la comunitat grega de Queens.

Al centre cultural Stathakion, que la diàspora té en aquest districte novaiorquès, hi han aparegut uns contenidors per a menjar, roba i medicaments on diu "Només per als grecs" (l'eslògan de l'Alba Daurada). El partit assegura que el primer carregament d'ajuda recollida a Nova York ja ha arribat a Grècia i s'ha distribuït en un suburbi d'Atenes. Amb la mateixa estratègia, l'extrema dreta grega ha posat un peu també a Mont-real, al Quebec, i a Melbourne, a Austràlia.

La comunitat grega a Alemanya va fer pública una carta aquesta setmana per denunciar l'increment de la violència racista al seu país d'origen, que comparen amb els atacs neonazis que es van viure a l'Alemanya de l'Est a principis dels anys 90. "No podem creure que en un país on el feixisme va deixar centenars de milers de víctimes aquests criminals surtin ara escollits al Parlament i apareguin a la televisió", diu la carta dels grecs alemanys.

Però aquesta extrema dreta que saluda amb la mà alçada ja és a les institucions. Fins i tot hi ha una diputada de l'Alba Daurada que forma part de la delegació grega al Comitè per la Igualtat i la No-discriminació del Consell d'Europa. Com una broma de mal gust. Un moviment antiracisme europeu va demanar al primer ministre grec, Andonis Samaràs, que retirés la diputada Eleni Zaroulia -que considera els immigrants "infrahumans"- d'aquest comitè, però no s'hi ha fet res.

La força de l'Alba Daurada és la prova més directa del fracàs d'Europa i d'Atenes en la crisi grega. De com intentant salvar una economia es pot ensorrar una societat.

stats